Petitia initiata de Greenpeace Romania la finalul lunii ianuarie pentru revocarea HG 960/09.12.2015 [1] care permite exproprierea abuziva a 134 de gospodarii din Runcurel, comuna Matasari, judetul Gorj, pentru „Deschiderea si punerea in exploatare a carierei Jilt Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”, a strans peste 3200 de semnaturi. Rezultatele petitiei au fost trimise in aceasta dimineata premierului Romaniei, Dacian Ciolos.

Dupa ce Guvernul a adoptat in decembrie 2015 o hotarare potrivit careia extinderea carierei de lignit Jilt Nord pe teritoriul comunei Matasari, pentru alimentarea termocentralei Turceni, este de utilitate publica, 134 de gospodarii din Runcurel au primit prin posta notificari ale Complexului Energetic Oltenia care indicau compensarea terenurilor pe care localnicii le detin la pret unic pe metru patrat (aproximativ 1 Euro), indiferent de natura terenurilor. Astfel, dreptul la demnitate si dreptul de proprietate, drepturi fundamentale garantate de statul roman, au fost incalcate in mod abuziv de catre Complexul Energetic Oltenia cu permisiunea Guvernului. in plus, banii pentru aceste exproprieri nu sunt oferiti de compania beneficiara, ci provin de la platitorii romani de taxe, inclusiv de la locuitorii satului Runcurel care vor fi evacuati.

Pe 25 ianuarie 2016, Greenpeace Romania si Bankwatch Romania se alatura localnicilor din Runcurel si trimit premierului o solicitare de revocare a HG-ului [2], precum si un memoriu semnat de locuitorii din Runcurel, iar pe 29 ianuarie, Greenpeace Romania initiaza o petitie online – http://facem.de-clic.ro/runcurel – prin care cere prim-ministrului Dacian Ciolos revocarea aceleiasi hotarari guvernamentale. Pana in acest moment, petitia a fost semnata de peste 3300 de romani, iar rezultatele au fost trimise in aceasta dimineata premierului.

In data de 4 februarie 2016, cele doua organizatii non-guvernamentale inainteaza si o plangere prealabila Guvernului in ceea ce priveste revocarea HG 960/09.12.2015. Cateva zile mai tarziu, pe 9 februarie, Greenpeace Romania primeste din partea Ministerului Economiei o notificare prin care se comunica faptul ca memoriul i-a fost gresit directionat de catre Guvern, motiv pentru care documentul a fost returnat premierului.

Desi Greenpeace Romania a inaintat premierului si o invitatie la dialog, aceasta a ramas fara raspuns: “incercam de o luna de zile sa obtinem o reactie de la domnul prim-ministru Dacian Ciolos in legatura cu acest subiect deopotriva urgent si grav, insa impresia de pana acum este ca ne lovim de un zid al nepasarii.” declara Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace. “Mesajul celor 3300 de semnatari ai petitiei transmise astazi catre premier este unul clar: revocarea HG 960/2015.” adauga Ionut Cepraga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here