Pretul petrolului va ramane la un nivel scazut o perioada care poate ajunge chiar si la zece ani, din cauza incetinirii cresterii economice a Chinei, dar si a productiei de petrol de sist din SUA, care va functiona ca o frana pentru pret, estimeaza cel mai mare trader independent de petrol din lume, informeaza Mediafax.

„Este greu de vazut o crestere sepctaculoasa de pret. Ne gandim la un interval de variatie, care ar fi intre 40 si 60 de dolari. Cred ca intervalul acesta de variatie ar putea rezista intre cinci si zece ani”, a declarat directorul general al Vitol Group, Ian Taylor, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Limita inferioara a acestui interval ar implica o recuperare limitata a cotatiei petrolului Brent, de referinta pentru piata mondiala, fata de pretul la care se tranzactioneaza in prezent, de circa 35 de dolari pe baril. Pragul maxim ar aduce pretul la nivelul din iulie 2015, cand industria petrolului lua deja masuri pentru a rezista crizei.

Estimarea Vitol ar insemna ca tarile bogate in petrol si companiile din energie s-ar confrunta cu cea mai lunga perioada de preturi mici dupa cea din 1986-1999, cand petrolul a fost tranzactionat preponderent la 10-20 de dolari pe baril.

Vitol tranzactioneaza zilnic peste cinci milioane de barili de petrol si produse rafinate, suficient pentru a acoperi necesarul Germaniei, Frantei si Spaniei la un loc. Prognozele companiei sunt urmarite cu atentie de industria petrolului.

Pentru viitorul previzibil, seful Vitol nu vede o revenire la un pret al petrolului din trei cifre, care a alimentat in anii trecuti fondurile suverane ale unor tari din Orientul Mijlociu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here