Presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Werner Hoyer, a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile si sa nu permita ca ieftinirea petrolului sa descurajeze investitiile, informeaza Bloomberg.

Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, iar in prezent barilul de titei Brent se tranzactioneaza in jurul valorii de 35 de dolari pe masura ce stocurile americane au crescut iar petrolul iranian a revenit pe piata dupa ridicarea sanctiunilor internationale, informeaza Agerpres.

‘Avand in vedere dezvoltarea petrolului de sist din SUA si perspectivele din Iran, este tentant sa spunem ca exista suficient petrol si sa lasam totul asa cum era inainte. Exista insa semnale din partea Arabiei Saudite si a altor producatori ca ar putea sa-si reduca oferta de petrol, ceea ce ar provoca brusc o criza in aprovizionarea cu energie, astfel incat este recomandabil ca europenii sa continue strategia de a reduce ponderea combustibililor fosili si a imbunatati eficienta energetica ‘, a declarat Werner Hoyer.

In 2015, aproximativ 27% din creditele totale acordate de BEI au avut legatura cu schimbarea climatica, peste tinta minima de 25%, a precizat Werner Hoyer, adaugand ca actionarii bancii, cele 28 de state membre UE, asteapta ca BEI sa continue sa contribuie la proiectele care reduc impactul modificarilor climatice.

‘Sudul Europei nu contribuie atat cat ar putea la acest obiectiv iar avand in vedere conditiile climatice din sud masurile destinate imbunatatirii eficientei energetice si reducerii impactului modificarilor climatice ar avea efecte notabile’, a apreciat presedintele BEI.

Banca Europeana de Investitii, cu sediul in Luxemburg, a fost constituita prin Tratatul de la Roma din 1958. Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activitatilor de creditare ale BEI este pus pe finantarea de proiecte ce promoveaza o dezvoltare regionala echilibrata si coeziunea economica si sociala intr-o Uniune Europeana extinsa.

In 2015, Banca Europeana de Investitii a acordat credite in valoare de 77,5 miliarde de euro, per capita, principalul beneficiar al investitiilor BEI fiind Slovenia, cu 2.125 de euro, in timp ce Romania si Bulgaria se situeaza pe ultimele locuri, cu 20 de euro per capita, si, respectiv, 19 euro per capita, mult sub media din UE, de 408 euro per capita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here