Conform deciziei CEDO, angajatorii pot citi conversatiile personale ale salariatilor, daca acestea au loc in timpul orelor de lucru.

„Este absolut normal sa vrei sa stii ce face persoana pe care o platesti, cat timp este la serviciu”, spune Florin Subtirica, director operational la Nexus Electronics. Compania romaneasca Nexus Electronics a lansat pe piata in anul 2015 o aplicatie software care monitorizeaza activitatea pe calculator si poate genera rapoarte detaliate de productivitate a angajatilor.

Cum functioneaza?

Enigma 365 inregistreaza fiecare pagina web accesata si fiecare aplicatie folosita pe calculatorul companiei. Apoi, pe baza etichetarilor facute de administrator (care poate clasifica paginile web si programele folosite in productive, neproductive sau neutre), aplicatia genereaza rapoarte de productivitate. Astfel, un angajat care si-a petrecut jumatate din timpul de lucru pe Facebook va fi considerat neproductiv (sau productiv in cazul in care jobul sau este sa administreze conturile de social media ale companiei).
Aflati mai multe despre aplicatie, aici.

De ce vor managerii sa monitorizeze activitatea angajatilor?

Pachetul standard de monitorizare pe care il ofera Enigma 365, preferat pana in momentul de fata de managerii companiilor romanesti, nu ofera si functiile de monitorizare a tastaturii sau de captura ecran, care permit inregistrarea conversatiilor, a parolelor sau a altor date personale. Totusi, aceste functii pot fi adaugate la cerere, pentru companiile care au nevoie de un control mai ferm asupra activitatilor desfasurate pe calculatoarele de serviciu.

„De fapt, managerii nu doresc sa invadeze spatiul privat al angajatilor. Dar vor sa stie ca resursele companiei sunt utilizate eficient, ca oamenii sunt dedicati muncii lor si ca au o atitudine orientata spre performanta. In urma discutiilor purtate cu mai multe companii interesate sa implementeze Enigma 365, am observat ca majoritatea angajatorilor nu privesc cu ochi rai faptul ca salariatii lor, in decursul celor 8 ore de munca, isi mai abat atentia asupra problemelor personale, mai poarta discutii cu prietenii sau familia, sau fac mici pauze in care se relaxeaza pe internet. Toate acestea sunt acceptate daca angajatul nu exagereaza irosind timpul companiei si reuseste sa isi duca la capat indatoririle de serviciu”, spune in continuare Florin Subtirica.

Majoritatea angajatilor devin suspiciosi atunci cand sunt instiintati ca activitatea lor pe calculator va fi monitorizata. Intr-adevar, avem nevoie de putina libertate in timpul orelor de lucru, dar la fel de adevarat este si faptul ca, atunci cand timpul companiei este irosit, vor aparea efecte negative precum scaderea calitatii oferite, a profitului si a competitivitatii pe piata.

Managerii de succes considera ca simpla monitorizare a activitatii angajatilor este eficienta, dar nu este suficienta. Ca manager trebuie sa stabilesti care sunt obiectivele companiei si sa ai in vedere masurarea rezultatelor obtinute de fiecare persoana in parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here