Pretul petrolului a continuat joi sa scada catre cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, din cauza unei cresteri suprinzatoare a stocurilor din SUA si a aprecierii dolarului dupa majorarea dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala (Fed) a SUA, prima din aproape un deceniu, transmite Reuters.

Cotatia petrolului Brent, de referinta la Londra, cu livrare in februarie, este in declin cu 20 de centi, la 37,19 dolari pe baril, dupa ce miercuri a coborat cu 3,3%, anunta Mediafax.

Daca va ajunge sub 36,2 dolari pe baril, ar atinge cel mai redus nivel dupa iulie 2004.

Date guvernamentale din SUA publicate miercuri au aratat o crestere peste asteptari a stocurilor de petrol, care se adauga supraofertei din piata internationala care a dus la declinul cotatiilor petrolului cu 17% intr-o singura luna.

Pretul petrolului Brent a scazut de la un maxim de peste 115 dolari pe baril atins in iunie anul trecut.

Cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata americana, cu livrare in ianuarie, este in declin cu 33 de centi, la 35,19 dolari pe baril. Miercuri, pretul petrolului WTI a scazut cu aproape 5%.

„Nu exista motiv sa cumperi petrol”, a spus Jasper Lawler, analist la CMC Markets.

Supraoferta de petrol din piata internationala ar putea creste daca Congresul SUA va vota vineri pentru ridicarea unei interdictii pentru exporturile de petrol american.

Posibilitatea anularii interdictiei a facut ca diferenta dintre pretul petrolului Brent si a celui WTI aproape sa dispara. in luna martie, cotatia petrolului Brent era cu 13 dolari mai mare decat cea a titeiului WTI.

La declinul preturilor petrolului contribuie si majorarea dobanzilor in SUA, care determina aprecierea dolarului. Un dolar puternic submineaza cererea pentru petrol, al carui pret este calculat in moneda americana, ceea ce il face mai scump pentru detinatorii de alte valute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here