Reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) discuta extinderea achizitiilor de obligatiuni si penalizarea bancilor care pastreaza banii la BCE, au declarat miercuri oficiali ai institutiei financiare, relateaza Reuters.

Euro s-a depreciat cu 0,4% in urma informatiilor, la 1,0608 dolari pe unitate, anunta Mediafax.

Cu mai putin de o saptamana inainte de sedinta de politica monetara a BCE exista mai multe alternative, de la achizitia de obligatiuni emise de primarii si regiuni si pana la impunerea unor costuri penalizatoare, in doua trepte, pentru bancile care pastreaza banii la banca centrala.

Sursele au spus ca una dintre optiuni ar fi si cumpararea de credite cu risc de neplata, cu toate ca acest pas radical este extrem de improbabil in prezent. Astfel, BCE ar putea cumpara de la banci credite cu risc de neplata, iar apoi sa le revanda la pachet cu imprumuturi performante.

Reprezentantii BCE au refuzat sa comenteze.

sedinta BCE de pe 3 decembrie va avea loc pe fondul stagnarii economice din zona euro si a riscului de deflatie.

„Avem deflatie asa ca trebuie facut ceva. Cum va arata asta peste cativa ani nu se stie”, a spus una din surse.

Pe de alta parte, BCE a anuntat miercuri ca achizitiile de obligatiuni vor fi oprite temporar pe 22 decembrie, programul urmand sa fie reluat pe 4 ianuarie. Achizitiile vor fi devansate insa in perioada 27 noiembrie-21 decembrie, pentru a profita de conditiile bune din piata.

Programul actual al BCE de suplimentare a lichiditatilor, in valoare de circa 1.000 de miliarde de euro, prevede achizitia lunara de obligatiuni, pana in septembrie 2016.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here