Un nou terminal de 3.600 de metri patrati a fost inaugurat, sambata, la Aeroportul Iasi, dupa o investitie de 11 milioane de euro, conducerea aeroportului spunand ca din decembrie va fi introdusa o noua cursa, spre Istanbul, pe langa cele anuntate deja spre Bucuresti, Paris, Londra, Roma si Munchen.

La evenimentul desfasurat, sambata, pe aeroportul iesean, au participat cateva sute de persoane, intre care oficialitati locale si judetene, parlamentari, sefi de institutii, dar si localnici, informeaza MEDIAFAX.

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, a tinut o scurta slujba, el precizand apoi ca aeroportul iesean va putea fi utilizat si de cetateni din Republica Moldova.

Presedintele Consiliului de Administratie al Aeroportului din Iasi, Marius Bodea, a anuntat ca, incepand din 9 decembrie, va fi introdusa o noua cursa pe aeroportul iesean, catre Istanbul, care va fi operata de Tarom.

Noul terminal, al treilea, are o suprafata de aproximativ 3.600 de metri patrati, are sase birouri check-in si va asigura o capacitate de procesare de 320 de pasageri pe ora.

Celelalte doua terminale vor fi, la randul lor, functionale, acestea fiind insa de mai mici dimensiuni.

Conducerea Aeroportului din Iasi sustine ca noul terminal va deveni complet operational in 25 octombrie, cand vor fi introduse cele cinci curse anuntate catre Bucuresti, Paris, Londra si Roma, toate operate de Blue Air, si München, operata de Tarom.

„in urma cu trei ani, pe Aeroportul din Iasi aveam o singura cursa externa, catre Viena, acum vorbim de 14 rute, iar lucrurile se schimba cu o dinamica uimitoare. Cursa spre Istanbul, pe care o introducem din 9 decembrie, este una foarte importanta, pentru ca Istanbulul isi propune sa ajunga aeroportul numarul doi in lume, ca trafic, dupa Atlanta din Statele Unite. Practic, Iasiul va fi legat de intreaga lume”, a spus Marius Bodea, presedintele CA al Aeroportului din Iasi.

Prezent la eveniment, consilierul prezidential Andrei Muraru, originar din Iasi, a spus ca, in ultimii 25 de ani, Iasiul a avut putine minuni in administratia locala si ca, practic, dupa ce a fost modernizata si pista, orasul are un nou aeroport.

„Aeroportul nu s-a realizat singur si nu l-a facut vreo autoritate centrala, ci este suta la suta un produs al Iasiului. Daca as fi in locul lui Marius Bodea, n-as avea nicio problema sa-mi depun candidatura la Primarie”, a spus consilierul prezidential Andrei Muraru.

Lucrarile la noul terminal au inceput in luna martie a acestui an, valoarea investitiei, realizata din bani europeni, fiind de 11 milioane de euro.

Conducerea aeroportului iesean estimeaza ca la finalul acestui an traficul va atinge 350.000 de pasageri, iar in 2016 va depasi 500.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here