O companie din Nevada, Unwired Planet, sustine ca a inventat Internetul pentru dispozitivele mobile si a chemat in justitie Samsung Electronics, Huawei Technologies si Google, carora le cere plata drepturilor de proprietate intelectuala, relateaza Bloomberg.

Unwired Planet, care are sediul peste rau de cartierul cazionurilor din Reno, deasupra unui restaurant italian, are numai 16 angajati si niciun produs. Detine insa un portofoliu de peste 2.000 de brevete, majoritatea cumparate de la compania Ericsson, despre care sustine ca sunt „fundamentale pentru comunicatiile mobile”.

Unwired Planet a dat in judecata Samsung Electronics, Huawei Technologies si Google, iar saptamana viitoare, la Londra, va incepe primul din cele sase procese intentate de compania americana, care vor dura mai mult de un an.

Pentru producatorii de telefoane mobile, procesele nu sunt doar o neplacere. in documentele depuse in justitie de acestia se arata ca Unwired Planet cere plata unor comisioane exagerate pentru licentierea prevetelor, care nu sunt nici macar valide.

Daca cererile Unwired Planet vor fi aprobate, drepturile de proprietate intelectuala ar putea valora sute de milioane de dolari. in prezent, Unwired Planet este evaluata la circa 85 de milioane de dolari.

in conditiile in care smartphone-urile devin omniprezente, asa se intampla si in cazul disputelor juridice referitoare la inventatorii tehnologiilor.

Aparitia unor firme care exista doar pentru a cumpara brevete si a le valorifica prin intermediul proceselor a provocat apeluri in SUA pentru o legislatie care sa combata aceste practici.

Huawei a anuntat ca grupul isi va apara cu tarie drepturile legitime. Purtatorii de cuvant al Samsung si Google nu au putut fi contactati.

Cum a ajuns o companie despre care nu a auzit aproape nimeni sa sustina ca detine drepturi pentru elemente existente in aproape orice smartphone?

Unwired Planet a avut la un moment dat 2.200 de angajati, avand activitati in domeniul inovatiilor tehnologice.

Anterior, compania era cunoscuta sub numele de Openwave Systems si dezvolta software pentru dispozitive mobile, inainte de a pierde teren in fata unor companii precum Nokia si Ericsson. Openwave Systems si-a vandut operatiunile de produse in 2012, concentrandu-se pe drepturile de proprietate intelectuala.

in 2013, Ericsson a convenit transferarea a 2.185 de brevete catre Unwired Planet, in schimbul unei participatii la orice castig obtinut de aceasta prin licentierea patentelor, respectiv 20% din orice suma care depaseste 100 de milioane de dolari si pana la 70% din veniturile de peste 500 de milioane de dolari.

Unwired Planet sustine ca Samsung, Huawei si Google folosesc tehnologie Ericsson care permite conectarea telefoanelor mobile la retele.

Primele cinci procese urmeaza sa decida daca brevetele sunt valide. Un proces final va stabili daca Unwired Planet a incercat in mod rezonabil sa negocieze licentele pentru tehnologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here