Fundatia Alexandrion organizeaza, pe 1 octombrie 2015, cea de-a doua editie a Galei Premiilor Brancoveanu, la Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, acolo unde reprezentanti de marca ai culturii romane vor fi onorati si recompensati pentru contributia pe care o au la dezvoltarea unor domenii importante, precum Literatura, Muzica, Arte Plastice, Teatru, Cinematografie, Istorie sau Arhitectura.

Ca si anul trecut, nominalizarile, selectia listei scurte si decizia asupra castigatorilor finali apartin unui juriu extern, independent, format din reprezentanti ai Academiei Romane si condus de Acad. Dan Berindei, Presedintele Academiei Romane.

Din juriu mai fac parte: Marina Constantinescu, prof. univ. Dana Duma, prof. Filaret Acatrinei, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, membru, prof. arh. Dorin stefan, prof. univ. dr. Eugen Negrici, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, Magdalena Popescu-Bedrosian si Dumitru Constantin (secretarul juriului).

Ne bucuram sa putem duce mai departe aceasta misiune pe care ne-am asumat-o anul trecut si careia vrem sa îi conferim traditie, anume respectarea si cinstirea valorilor culturii romane. Este un proiect extrem de important pentru Fundatia Alexandrion si credem ca este o datorie morala pe care o avem fata de mostenirea culturala uriasa lasata de voievodul martir Constantin Brancoveanu. Ne onoreaza, totodata, sa avem alaturi un juriu format din reprezentanti emblematici ai culturii romane, dar si pe sculptorul Ioan Bolborea, cel care a creat statuetele ce vor fi oferite drept premiu castigatorilor. Ca noutate fata de anul trecut, as vrea sa punctez decizia de a organiza o a doua Gala, dedicata tinerilor si rezultatelor lor spectaculoase în cultura romana. Aceasta Gala va purta numele Matei Brancoveanu”, a declarat domnul Nawaf Salameh, Presedintele Fundatiei Alexanddrion.

Premiul Matei Brancoveanu va fi acordat pe domenii de activitate de un juriu format din oameni de specialitate din mass-media de profil. Gala de decernare va avea loc în prima jumatate a lunii decembrie.

Prin cultura ne formam ca indivizi si cred ca este foarte important ca în vremuri ca acestea, în care în special ariile umaniste sunt lasate deoparte, sa existe o initiativa precum cea a Fundatiei Alexandrion de a recompensa pe cei care au facut performanta în cultura. Ma bucur ca, pentru al doilea an la rand, conduc juriul Premiilor Brancoveanu si ca, împreuna, reusim sa facem un mare pas înainte în cultura romana”, a adaugat Acad. Dan Berindei, presedintele juriului.

Structurate pe categorii, nominalizarile de anul acesta arata astfel: sectiunea Muzica – 14 nominalizari, sectiunea Arte Plastice – 7 nominalizari, sectiunea Istorie – 13 nominalizari, sectiunea Literatura – 13 nominalizari, sectiunile Teatru si Film – 16 nominalizari, sectiunea Arhitectura – 12 nominalizari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here