Statiunile balneoclimaterice din Romania necesita investitii de peste un miliard de euro, bani care ar putea proveni atat din sectorul privat, cat si de la bugetul de stat, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Radulescu, citat de Mediafax.

„Necesarul efectiv la nivelul intregii tari depaseste un miliard de euro. Pentru ca este vorba de un efort investitional urias de refacere a structurilor vechi istorice, care nu inseamna neaparat un hotel, inseamna un cazino, locuri de agrement, alei de promenada, fanfare. Deci pe de o parte restaurarea lucrurilor vechi care au fost, pe de alta parte dotarea cu stabilimente de spa si wellness conform cerintelor actuale”, a afirmat Nicu Radulescu, care este totodata vicepresedinte al Asociatiei Europene a Statiunilor Balneare (ESPA).

El spune ca trebuie luate masuri in zonele unde sunt izvoare, fiind necesare investitii masive la nivel national.

„Varful de lance ramane Baile Herculane, unde trebuie sa se investeasca foarte mult (statiunea balneo care atragea cel mai mare numar de turisti – n.r.). Ce s-a facut acolo, doua-trei hoteluri si tot cu membrii nostri, este insuficient. E cea mai veche statiune din Romania, are peste 2.000 de ani ca atestare documentara”, a punctat presedintele OPTBR.

Radulescu apreciaza ca banii trebuie sa vina din sectorul privat, dar si de la bugetul de stat.

„Banii ar putea veni din fonduri europene, surse proprii, de la bugetele consiliilor locale si judetene. si este necesar sa se intinda pe o perioada mai mare de timp. Surse se pot atrage si din piata de capital. Dar aici investitorul trebuie sa vada ca ai resurse. Este un volum urias de investitii ce trebuie realizate in statiunile balneo. Ca sa il putem comensura exact, va trebui sa lucram cu Asociatia Primarilor”, spune reprezentantul patronilor din turismul balnear.

Compania de turism balnear Tusnad SA (TSND), al carei Consiliul de Administratiei este condus de Radulescu din pozitia de presedinte, a debutat luni pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, transferandu-se de pe piata Rasdaq.

Tusnad SA are capital integral romanesc, avand ca actionar majoritar SIF Transilvania (SIF 3).

„Consideram ca piata AeRO este solutia ideala pentru tranzactionarea actiunilor companiei, cu traditie in turismul balnear romanesc”, a afirmat Radulescu.

El a aratat ca parteneriatul cu Casa Nationala de Pensii Publice reprezinta circa 60% din cifra de afaceri a companiei, astfel ca dependenta de Casa de Pensii Bucuresti reprezinta un factor de risc pentru Baile Tusnad.

Radulescu spune ca Tusnad SA intentioneaza sa atraga finantari de 2-3 milioane euro din fonduri europene pentru modernizarea Hotelului Tusnad, cu 216 locuri de cazare clasificate la 2 si 3 stele.

„Fonduri europene vrem sa accesam pentru modernizarea bazei de tratament pe care trebuie sa o restructuram la nivelul cerintelor actuale, pentru ca ea a fost construita in anii ’70 pentru toata statiunea. Vrem sa accesam circa 2-3 milioane euro ca sa putem sa facem si Hotelul Tusnad si baza de tratament si sa reusim sa putem sa captam gazul mofetic pentru un alt concept de mofeta pe care noi il gandim acum si pe care il avem intr-un concept de cercetare in lucru. Vrem sa aducem hotelul integral la nivelul de trei stele. Vom face si o baza de tratament noua, mai speciala”, a conchis presedintele CA al companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here