Reprezentantii Greciei si cei ai creditorilor internationali au inceput sa discute, luni, despre aspectele tehnice ale viitorului plan de asistenta financiara, negocierile propriu-zise urmand sa inceapa zilele urmatoare, informeaza site-ul agentiei DPA.

„In interesul tuturor partilor, este important ca negocierile sa aiba loc intr-un ritm rapid si sa tina cont de termenele-limita”, a declarat Mahmood Pradhan, un oficial din cadrul Fondului Monetar International, potrivit Mediafax.

FMI a avertizat intr-un raport prezentat luni ca situatia din Grecia „ramane o sursa principala de incertitudine” pentru zona euro.

Negocierile ar fi urmat sa inceapa vineri la Atena pentru al treilea program de asistenta financiara, dar au fost amanate cateva zile, din ratiuni organizatorice. Potrivit unui oficial UE, creditorii internationali cauta un loc sigur pentru discutii.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here