Un numar de 35 de proiecte de afaceri propuse de viitori antreprenori din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest Oltenia primesc finantari nerambursabile de pana la 25.000 de euro fiecare, in cadrul proiectului BizStart, realizat de Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, in parteneriat cu Asociatia „Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare si Incluziune Sociala” (PROIS-NV). Proiectele au fost alese prin concurs, iar majoritatea castigatorilor sunt studenti de pana la 25 de ani. BizStart este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

„BizStart este un proiect nascut din necesitatea de a educa tinerii romani in domeniul antreprenoriatului, in contextul in care angajabilitatea devine o incercare la absolvirea studiilor. Prin activitati de consultanta, informare, formare si asistenta personalizata, venim in completarea studiilor universitare si le oferim o sansa in plus de a se afirma in mediul de afaceri romanesc. Cei interesati de antreprenoriat au participat la un concurs de planuri de afaceri jurizat de profesionisti din mediile academic si de business si vom urmari ca cei care au castigat sa devina, in urmatorii ani, antreprenori cu experienta si modele pentru alti tineri”, a declarat conf.univ.dr. Mihai Orzan, ASE Bucuresti, managerul de proiect.

Proiectele castigatoare au fost prezentate astazi, in cadrul conferintei interregionale „Idei de succes! Tineri antreprenori pentru Romania”, organizata la Bucuresti. Acestea vin din Bucuresti si Ilfov (25 de proiecte), Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt (cate doua proiecte) si vor crea in total 74 de noi locuri de munca. Printre domeniile de activitate vizate se numara turism si activitati recreative, IT, design, comert cu amanuntul, fabricarea de jucarii ori realizarea de produse manufacturiere (handmade). Dintre cei 35 de beneficiari, 60% sunt studenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani si tot 60% sunt femei. Doua dintre firme au sediul social in mediul rural, iar restul la orase. in total, cele 35 de planuri de afaceri vor beneficia de o finantare de peste 828.000 de euro.

„Acesti investitori, majoritar tineri, vor infiinta firmele, vor angaja cel putin doua persoane fiecare si, cu putin noroc, se vor dezvolta. Proiectul le ofera sansa de a-si valida ideea, mai departe conteaza foarte mult sa se implice si sa valorifice acest inceput. Noi le vom urmari evolutia in primii trei ani, timp in care ei pot sa se adapeze din mers si sa invete din eventualele greseli. Este o oportunitate extraordinara, mai ales pentru cineva la inceput de drum: sa fii sustinut si finantat pentru a-ti pune in practica initiativa”, a precizat ing. Silviu Traian Ispas, directorul executiv al PROIS-NV.

Unul dintre castigatorii competitiei este Alexandru Valentin Teodorov, de 25 de ani. „Am avut aceasta sansa de a castiga concursul de planuri de afaceri cu firma Pro Romanian Concept Tours S.R.L. Ideea mea de afacere promoveaza Romania cu traditiile, valentele culturale si frumusetile naturale. in cadrul acestui plan de afaceri am propus tururi ghidate, personalizate in functie de dorintele turistilor, organizarea unui festival cultural anual si alte asemenea activitati de promovare. Consider ca acest proiect, pe langa faptul ca in cadrul sau am reusit sa-mi indeplinesc visul de a deveni antreprenor la varsta de 25 de ani, va contribui si la consolidarea brandului de tara si construirea unei imagini favorabile peste hotare”, a declarat tanarul.

Pe langa finantarea ideilor de afaceri, BizStart include activitati de de consultanta, informare, formare si asistenta personalizata pentru un grup tinta de 410 persoane din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest Oltenia, din care cel putin 250 de femei si cel putin 250 de tineri cu varsta intre 18 si 25 de ani, inscrisi in invatamantul superior. Proiectul urmareste dezvoltarea inovatiei, a creativitatii, a responsabilitatii si a sustenabilitatii antreprenoriatului romanesc si se desfasoara pe o perioada de 10 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here