Actiunile europene evolueaza in crestere in prima parte a tranzactiilor de miercuri, pentru prima oara in trei zile, revenind la normal dupa turbulentele provocate de acutizarea crizei din Grecia, relateaza MarketWatch.

Indicele Stoxx Europe 600 este in urcare cu 0,74%, informeaza Mediafax.

Grecia a intrat luni noapte in default tehnic, dupa ce nu a platit o datorie de 1,54 miliarde de euro catre FMI sacadenta pe 30 iunie.

„Chiar daca Grecia a intrat in default cu plata catre FMI, acum, ca inevitabilul s-a produs, se pare ca pietele se consoleaza ca exista o anumita forma de certitudine”, a declarat Jonathan Sudaria, trader la London Capital Group.

Miercuri va avea loc o noua reuniune de urgenta a membrilor Eurogroup referitoare la criza elena, in timp ce duminica grecii trebuie sa voteze prin referendum daca accepta sau nu masurile de austeritate cerute de creditorii internationali.

Bancile si bursa din Atena sunt inchise pâna dupa referendum, iar tranzactiile cu o parte din obligatiunile guvernamentale elene au fost suspendate pe platforma Tradeweb.

Pe alte piete, indicele DAX al bursei din Frankfurt este in urcare cu 0,91%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,04%, iar IBEX al bursei din Madrid cu 0,4%. La Londra, indicele FTSE 100 este in crestere cu 0,6%.

Euro este in declin cu 0,24%, la 1,107 dolari pe unitate, dupa ce Markit a publicat indicele privind industria prelucratoare din zona euro pentru luna iunie, la un nivel de 52,5 puncte, corespunzator estimarilor analistilor. Toate tarile au inregistrat cresteri ale acestui indice, cu exceptia Greciei. Date separate au aratat un declin al comenzilor din industria germana a masinilor si echipamentelor, in luna mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here