Exportul de lemn nu a mai fost suspendat deoarece actul normativ, transformat de Guvern din ordonanta de urgenta in proiect de lege, nu a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului, astfel ca autoritatile asteapta acum ca parlamentarii sa revina din vacanta in septembrie pentru a adopta masura, informeaza Mediafax.

„Ne propusesem ca interdictia sa fie in vigoare pana la 1 septembrie, dar ramane sa vedem, cand revine Parlamentul in septembrie, care va fi forma finala a proiectului de lege”, a declarat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Gavrilescu a precizat ca Guvernul a propus interzicerea temporara a exportului de lemne pe o perioada de patru luni, dar in cele din urma legislativul va stabili termenul exact.

Ea a aratat ca anual sunt taiate ilegal 8,8 milioane metri cubi de lemn, in valoarea de 260 milioane euro, si a justificat transformarea proiectului din ordonanta in lege prin faptul ca era nevoie de amendamente din partea parlamentarilor pentru o decizie de acest gen.

In luna mai, Guvernul a decis ca exportul de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, sa fie suspendat pana la 31 august, dar a promovat masura nu ca ordonanta de urgenta, cum ministerul pregatise documentul initial, ci ca proiect de lege, premierul Victor Ponta argumentand decizia prin dorinta ca actul sa fie „cat mai putin criticabil de catre institutii internationale sau companii”.

Ponta, liderul PSD, mai spunea atunci ca actul normativ va fi avizat in interval de cate o saptamana in fiecare dintre cele doua Camere ale Parlamentului.

Proiectul a fost insa avizat de Senat abia la jumatatea lunii iunie, iar Camera Decizionala nu s-a pronuntat inca pe acest subiect, in conditiile in care vacanta parlamentara incepe miercuri 1 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here