Consumul intern inregistreaza in Romania cel mai mare avans incepand cu 2008 si reprezinta principalul vector de crestere a Produsului Intern Brut (PIB), potrivit barometrului EY Eurozone Forecast.

„Performanta economica a Romaniei in primul trimestru al acestui an a fost peste asteptari, marcand o crestere economica de 4,2%. Desi este putin probabil ca acest ritm sa fie sustinut pe parcursul intregului an, perspectivele pentru 2015 raman destul de optimiste. (…) Consumul intern a crescut la nivel real cu un ritm care nu a mai fost atins din 2008 incoace, inregistrand o crestere trimestriala de 2.6% in ultimul trimestru al anului 2014. Aceste date incurajatoare au continuat si anul acesta, cand s-a inregistrat o crestere a salariilor in medie cu aproape 7% in ianuarie si in februarie, fata de aceiasi perioada a anului trecut”, se arata intr-un comunicat al companiei de audit si consultanta EY, informeaza Mediafax.

Consumul intern are perspective de crestere cu peste 4% in 2015, dupa expansiunea de 5% inregistrata in 2014. Cresterea semnificativa a salariilor, de peste 6%, impreuna cu inflatia scazuta au intarit in aceasta perioada puterea de cumparare a consumatorilor romani, potrivit sursei citate.

in ceea ce priveste PIB, compania anticipeaza pentru acest an o majorare de 3,1%, apropiata de cea prognozata pentru 2016, de 3,2%.

„Consumul este in acest moment principalul vector de crestere in Romania, dupa o lunga perioada de stagnare ce a urmat crizei globale – perioada in care consumul domestic a scazut in Romania cu aproximativ 10%. Tendinta clar ascendenta ilustreaza increderea mai mare a populatiei in economie si cresterea nivelurilor reale ale salariilor. Ne asteptam de asemenea ca investitiile sa creasca la randul lor, desi dimensiunea evolutiei pozitive va depinde puternic de perspectiva Zonei Euro”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania.

Analiza arata ca zona euro trece prin cea mai puternica perioada de crestere din 2011 pana in prezent, cheltuielile de consum si exporturile urmand sa sustina cresterea zonei euro la 1,6% in acest an si la 1,9% in 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here