Uniunea Europeana a salutat noile propuneri facute de premierul grec Alexis Tsipras drept „o baza buna de discutii” pentru negocierile de luni, la care creditorii vor sa obtina in ultimul moment concesii din partea Guvernului de la Atena, aflat in pragul incapacitatii de plata, informeaza Mediafax.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre „nasterea cu forcepsul” a propunerilor, la care oficialii eleni au lucrat pana tarziu in noapte, inainte de summitul de luni al liderilor din zona euro de la Bruxelles, in speranta ca Grecia sa ramana in zona euro.

Reprezentantul Germaniei la UE, Martin Selmayr, a scris pe Twitter, fara sa ofere detalii, ca planul Greciei „este o baza buna de progres” la summitul zonei euro.

Nu este clar cat de mult respecta propunerea elena conditiile creditorilor pentru noi reduceri ale cheltuieilor si majorari de taxe, dar planul ofera speranta unui acord in ultimul moment, inainte ca Atena sa ramana fara bani. Guvernul elen vrea sa evite taierea pensiilor, oferind in schimb eliminarea unor facilitati fiscale, pentru respectarea tintelor bugetare cerute de creditori, a declarat duminica o sursa guvernamentala.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de euro care se incheie pe 30 iunie. Autoritatile elene trebuie sa plateasca FMI la sfarsitul acestei luni datorii scadente de 1,5 miliarde de euro.

Premierul Tsipras a prezentat duminica, telefonic, propunerile de reforma liderilor Germaniei, Frantei si Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here