Amendamentul recent adoptat de Parlamentul Romaniei prin care TVA-ul aplicat berii la halba va scadea pana la 9% ridica o serie de semne intrebare privind coerenta si legitimitatea unei asemenea masuri.

Primul este legat de faptul ca berea, la fel ca si vinul si bauturile spirtoase, este o bautura alcoolica, deci accizabila, si nu poate fi, prin urmare, incadrata in categoria produselor alimentare care au fost initial vizate de reducerea TVA.

“Vorbim despre o masura populista, discretionara si care nu va face decat sa destabilizeze piata bauturilor alcoolice, fie ele spirtoase sau nu. Se creeaza, astfel, o favorizare concurentiala a unor jucatori de pe aceasta piata, situatie care ma tem ca va crea nemultumiri atat de mari incat se va mari si mai mult sectorul pietei negre”, a declarat domnul Nawaf Salameh, fondatorul si presedintele Alexandrion Grup Romania.

In al doilea rand, trebuie mentionat ca amendamentul nu poate fi justificat nici prin argumentul nivelului scazut de alcool din bere, comparativ cu alte bauturi, nivel care ar permite cu mai mare lejeritate incadrarea acesteia in categoria produselor alimentare. “Exista cocktailuri care au un continut alcoolic chiar mai mic decat berea la halba. De ce, atunci, sa nu cerem reducerea TVA si pentru aceste bauturi? Sau pentru orice alt tip de bauturi alcoolice care se vand in sectorul HORECA, la pahar? Mai ales ca si noi, ca si berarii, putem argumenta ca, astfel, vom vinde mai mult, ceea ce s-ar traduce, in final, prin contributii mai mari catre sistemul de taxe si impozite”, a adaugat domnul Salameh.

Totodata, se va crea o modificare fortata a comportamentului de consum, in conditiile in care numarul bautorilor de bere la halba este aproximativ egal cu cel al consumatorilor de cocktailuri ce au in compozitie sucuri naturale. Acestia din urma, ghidati de criteriul pretului mai mic, vor alege berea in defavoarea cocktailurilor, tendinta care va afecta nu doar producatorii de bauturi spirtoase, ci si pe cei de sucuri naturale si, in cele din urma, pe producatorii de fructe. “Este un efect in lant ce va avea efecte puternice, pe care nu trebuie sa le ignoram. Vorbim despre sectoare economice foarte mari din perspectiva contributiei de la bugetul de stat – productia de bauturi spirtoase si agricultura. Mai mult, noi trebuie sa le oferim consumatorilor dreptul la o alegere corecta, or, daca diferenta de preturi dintre bauturi va fi atat de

mare, alegerea vine de la sine si pretul cel mai mic va castiga intotdeauna”, a subliniat domnul Salameh.

in forma aceasta, amendamentul de scadere pana la 9% a TVA-ului pentru berea la halba incalca cele patru principii ale fiscalitatii, prevazute de Codul Fiscal. Este vorba despre neutralitatea masurilor fiscale pentru a asigura conditii egale investitorilor; certitutinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare;
echitatea fiscala la nivelul persoanelor fizice si eficienta impunerii prevederilor respective.

“in aceste conditii, cred ca este recomandata o revizuire a acestei masuri si o mai buna raportare, pe termen mediu si lung, la modul si nevoia de impunere a unor masuri fiscal, astfel incat efectul sa fie nu acela de a obtine imediat simpatia publicului, ci de a construi durabil pentru economia nationala”, a conchis domnul Salameh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here