OPEC a decis vineri, la reuniunea organizata la Viena, sa mentina neschimbata productia de petrol pentru inca sase luni, ignorând avertismentele privind o noua scadere a preturilor in conditiile in care unele state membre, precum Iranul, vor sa creasca exporturile, anunta Mediafax.

La incheierea reuniunii care a avut loc fara dezacorduri, ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a declarat ca OPEC a confirmat actualul plafon de productie, de 30 de milioane de barili de petrol pe zi, reinnoind astfel sprijinul pentru tratamentul soc al pietei anuntat la sfârsitul anului trecut. Arabia Saudita, cel mai mare furnizor de petrol la nivel mondial, a anuntat anul trecut ca nu va reduce productia pentru a mentine preturile la un nivel ridicat.

Reprezentantii OPEC se vor reuni din nou pe 4 decembrie, a precizat Naimi.

Preturile petrolului au crescut cu peste o treime, de la un nivel minim al ultimilor sase ani, de 45 de dolari pe baril, atins in ianuarie, astfel ca oficialii reuniti la Viena nu au vazut niciun motiv sa modifice strategia care se pare ca a contribuit la cresterea consumului de petrol la nivel mondial si a frânat cresterea exploziva a exploatarii zacamintelor de sist in Statele Unite.

Naimi a spus, la sfârsitul intâlnirii, ca este multumit de decizia luata de participanti.

Membrii OPEC au amânat vineri discutarea mai multor subiecte sensibile care vor aparea in urmatoarele luni, unii membri, precum Iranul si Libia, fiind pregatiti sa creasca exporturile.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a promis inainte de reuniune sa preseze organizatia pentru asigurari ca ceilalti membri vor face in asa fel incât Iranul sa poata creste productia cu pâna la 1 milion de barili de petrol pe zi, dupa relaxarea sanctiunilor occidentale. Majoritatea delegatilor au considerat insa ca nu are rost ca subiectul sa fie dezbatut in acest moment.

Libia, afectata de razboi civil, spera la rândul sau ca dubleze productia la circa 1 milion de barili de petrol pe zi, pâna in septembrie, daca activitatea din porturi va fi reluata, cu toate ca eforturile din trecut nu au reusit sa duca la o redresare sustenabila a exporturilor.

Cotatia petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut vineri sub 62 de dolari pe baril, aproape de cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamâni, iar pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, se apropie de primul declin saptamânal dupa luna martie, decizia OPEC de mentinere a productiei fiind anticipata de analisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here