Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat marti, 24 martie, cu sustinerea Casei de Avocatura Musat si Asociatii, un nou eveniment din seria Business Breakfast, cu tema „Agenda noului Minister al Energiei, IMM si Mediului de Afaceri in domeniile de responsabilitate – prezent si perspective”. Invitatul special al editiei, moderate de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene, a fost ministrul de resort, Andrei Dominic Gerea.

„Prin organizarea Business Breakfast, initiativa care s-a bucurat de succes si de aprecierea mediului de afaceri, dar si a partenerilor nostri din mediul guvernamental, ne-am propus initierea unui dialog mai putin conventional, dar eficient intre decidenti si firme”, a declarat presedintele CCIB in deschiderea evenimentului.

Managerii si antreprenorii prezenti au avut posibilitatea de a obtine informatii privind: stadiul elaborarii noii strategii energetice a Romaniei; siguranta energetica a tarii noastre in context european; evolutia sectorului energiei obtinute din surse regenerabile, in contextul modificarilor legislative privind certificatele verzi; facilitarea accesului la surse de finantare, avantajele oferite intreprinderilor mici si mijlocii de noul Cod fiscal.

in ceea ce priveste strategia energetica a tarii noastre, potrivit ministrului Andrei Gerea, se urmareste: majorarea capacitatii de stocare a gazelor naturale; realizarea unor imbunatatiri tehnice la nivelul sistemului national de transport al gazelor naturale, in vederea cresterii presiunii in sistem; rezolvarea unor probleme legate de interconectare, astfel incat Romania sa beneficieze, pe termen mediu, de beneficiile unor proiecte transnationale; restructurarea sistemului energetic, tinand seama de necesitatea asigurarii unui mix energetic echilibrat. in cadrul discutiilor, ministrul Andrei Gerea a punctat importanta asigurarii unor surse multiple de obtinere a energiei. in acest context, a apreciat ca „avem nevoie de capacitati pe carbune”, dar si ca proiectul Tarnita-Lapustesti, hidrocentrala de pompaj, cu rol de echilibrarea a sistemului, trebuie dezvoltat.

De asemenea, intalnirea cu ministrul energiei, IMM-urilor si mediului de afaceri s-a dovedit o excelenta ocazie pentru a se discuta problemele cu care se confrunta domeniile din sfera de responsabilitate. Astfel, dinamica prea mare a schimbarilor legislative, anumite reguli rigide introduse in piata centralizata de energie electrica, necesitatea realizarii unor investitii masive pe zona de interconectare, dezvoltarea unor capacitati industriale care sa valorifice resursele autohtone, dificultatile in domeniul accesarii fondurilor europene, actele normative a caror aplicare influenteaza negativ activitatea mediului de afaceri, fara obtinerea unor beneficii semnificative de catre stat (ex. legislatia privind taxa de stalp) au fost cateva dintre subiectele abordate de catre participanti in dialogul cu ministrul Andrei Gerea. De asemenea, s-a discutat despre lipsa unor stimulente reale pentru industriile cu valoare adaugata mare (ex. tehnologia informatiei) si despre necesitatea de a se aduce corectii cadrului legislativ, in vederea eliminarii aspectelor interpretabile, dar si a celor care pot conduce la discriminarea anumitor categorii de firme.

„Cunoașterea din sursa directa a problemelor reale intampinate de operatorii economici in activitatea de zi cu zi are o importanța deosebita pentru decidenți, ceaea ce ne determina sa susținem necesitatea organizarii periodice a unor astfel de evenimente, poate pe teme mai punctuale”, a declarat in incheiere demnitarul roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here