Organizatia Salvati Copiii solicita majorarea alocatiei de stat pentru copii, atentionand asupra procentului ridicat al copiilor din Romania care sunt expusi la risc de saracie si excluziune sociala.

Alocatia de stat pentru copii este un drept universal, consacrat prin Constitutie. Pentru ca acest drept constitutional sa-si atinga scopul – protectia sociala a copiilor si a tinerilor1, Organizatia Salvati Copiii sustine marirea cuantumului alocatiei de stat pentru copii la suma de 200 de lei pe luna, modificare propusa printr-un proiect de lege inaintat Senatului Romaniei in 2014.2

Aceasta modificare a alocatiei de stat trebuie sa devina una dintre prioritatile Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, argumentele in acest sens fiind atat de natura juridica, cat si de natura sociala.

„Am trimis Presedintilor Comisiilor specializate din Camera Deputatilor cererea de a aproba marirea alocatiilor pentru copii si de a lua in considerare o analiza pe aceasta tema, tinand seama de datele recente ale starii de saracie in care traiesc aproape jumatate dintre copiii din Romania, precum si de necesitatea respectarii consecvente, in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice3, inclusiv de catre Guvern sau Parlament, a interesului superior al copilului, unul dintre principiile fundamentale ale dreptului romanesc contemporan.” a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

Argumentele pe care Salvati Copiii isi fundamenteaza acest apel sunt urmatoarele:
1. Echitatea alocarilor financiare destinate copiilor, in raport cu alte domenii;
2. Copiii din Romania sunt mai saraci decat adultii;
3. Corelarea cu Indicatorul Social de Referinta este formala;
4. Inechitatea raportarii la Indicatorul Social de Referinta. La nivel european alocatia se coreleaza cu salariul minim pe economie;
5. Cuantumul actual al alocatiei de stat pentru copii nu reflecta respectarea principiului interesului superior al copilului.

1.Echitatea alocarilor financiare destinate copiilor, in raport cu alte domenii
Strategia nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului (2014-2020), adoptata recent de catre Guvernul Romaniei, contine un set de 8 principii, printre ele numarandu-se si cel al echitatii alocarilor financiare destinate copiilor, precizandu-se ca „Alocarile bugetare explicite pentru copii vor trebui sa devina pentru autoritati o prioritate care sa contribuie la alocarea resurselor necesare pentru asigurarea protectiei adecvate si respectarii efective a drepturilor.”4

Organizatia Salvati Copiii Romania considera ca alocatia de stat, acordata in prezent copiilor care au implinit 2 ani, reprezinta o suma de bani (42 de lei, respectiv 84 de lei pentru copilul cu dizabilitati) nesemnificativa pentru familie, neputand constitui un sprijin pentru parinti, in asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului lor: dreptul la supravietuire si dezvoltare, dreptul la conditii decente de viata si la alimentatie corespunzatoare, dreptul la participare scolara sau la petrecerea timpului liber.
Comparand acest cuantum cu indemnizatia pentru o sedinta sau mai multe, ale unui reprezentant al statului in Adunarile Generale ale Actionarilor din Companiile de stat5, care poate ajunge, intr-o luna, la 25% din salariul sau lunar, constatam ca alocatia pentru copii reprezinta o fractie infima.

in mod practic, cu aceasta suma, parintele nu poate achizitiona decat cel mult o portie de lapte pe zi, un penar sau o pereche ieftina de incaltaminte. Numai prin economisirea pentru 23 de luni a alocatiei, se poate ajunge la valoarea unui salariu minim pe economie.

2.Copiii din Romania sunt mai saraci decat adultii
in Romania sunt 3.742.418 de copii, la o populatie de 19.947.311, procentul copiilor expusi la risc de saracie si excluziune sociala fiind de 48,5%, pe locul doi in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, cu 51,5%, si la mare distanta de media europeana de 27,7% (conform Eurostat).

Potrivit INS, in 2013, rata saraciei relative in randul copiilor a fost de 32,1%, semnificativ mai ridicata decat rata pentru populatia adulta (18-64 ani), de 21,5%, sau pentru populatia in varsta (65 de ani si peste), de 15%. Astfel, rata deprivarii materiale severe in randul copiilor, comparativ cu populatia adulta, era de 34,1%, la nivelul anului 2013 (INS).

Pentru ameliorarea acestei situatii injuste fata de copii, marirea alocatiei de stat pentru acestia reprezinta una dintre masurile esentiale ce poate avea un impact pozitiv imediat. Suntem de acord ca reusita acestei masuri va depinde de identificarea, concomitent cu aplicarea ei, a unor solutii de monitorizare a modului in care banii sunt cheltuiti de catre parinti, in interesul copiilor.

3.Corelarea cu Indicatorul Social de Referinta este formala
De asemenea, semnalam faptul ca asa-numita raportare la Indicatorul Social de Referinta (ISR) este doar un exercitiu contabil si are drept consecinta mentinerea cuantumului la un nivel extrem de mic si pe viitor, indiferent de ajustarile indicatorului, tocmai pentru ca valoarea insasi a alocatiei este nesemnificativa si nicio ajustare nu produce o schimbare reala, modificarile ISR nerespectand ritmul de scadere a puterii de cumparare in Romania.

Indicatorul Social de Referinta (ISR) are inca valoarea stabilita in 2008, de 500 de lei, prin OU 126/2008 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara si al stabilirii masurilor de aplicare a unor regulamente comunitare, cuantum nemodificat pana in prezent. Pentru ca alocatia de stat sa capete o minima insemnatate in viata copilului si sa reprezinta un sprijin pentru parinti, este absolut necesara modificarea raportarii la ISR.

4.Inechitatea raportarii la ISR. La nivel european alocatia se coreleaza cu salariul minim pe economie.
Salariul minim pe economie reprezinta venitul minim pe care trebuie sa-l primeasca un angajat, cu rol esential in crearea coeziunii sociale si in stimularea redistribuirii echitabile a bunurilor intr-o societate. Raportarea alocatiei la salariul minim pe economie ofera o evaluare mai corecta a disponibilitatii si interesului unui guvern de a sprijini familiile in cresterea copiilor. in definitiv, aceeasi ratiune – coeziunea sociala – trebuie sa stea si la baza calculului pentru alocatia de stat pentru copii.

Din tabelul de mai jos rezulta ca alocatia acordata in Romania are cea mai scazuta valoare raportata la salariul minim pe economie, de doar 4%, fata de 8% in Bulgaria sau 18% in Ungaria.

1.Cuantumul actual al alocatiei de stat pentru copii nu reflecta respectarea principiului interesului superior al copilului, consacrat prin Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului, Constitutia Romaniei si Legea 272/2004 privind promovarea si protectia drepturilor copilului.
in sistemele legislative moderne, prioritizarea aspectelor ce vizeaza protectia drepturilor copilului nu este considerata o amenintare la adresa drepturilor adultilor sau a politicilor adresate acestora din urma. De aceea, nu exista echivoc in a acorda copiilor o atentie speciala pentru respectarea si promovarea drepturilor lor, iar alocatia de stat este expresia modului in care autoritatile interpreteaza si respecta principiul interesului superior al copilului.

Art. 2, aliniat 4, din Legea 272/2004 enunta astfel acest principiu fundamental: „Principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti”.

Prefigurand principiul respectarii cu prioritate a interesului superior al copilului, dispozitia constitutionala potrivit careia „Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor.” reprezinta solutia constitutionala de confirmare a pozitiei speciale pe care o ocupa drepturile copilului in ansamblul societatii romanesti. Aceasta norma nu este doar un principiu general, ci si o obligatie intrinseca a statului roman.

De altfel, Comentariul general nr. 14 (2013) asupra dreptului copilului de a-i fi luate in considerare interesele ca principiu fundamental, redactat si transmis statelor semnatare ale Conventiei ONU de catre Comitetul pentru Drepturile Copilului, cuprinde regula ca „Adoptarea oricarei legi sau oricarui regulament de catre organele legislative trebuie sa fie guvernata de interesul superior al copilului.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here