Ministrii Finantelor din zona euro (Eurogroup) si-au dat acordul final pentru prelungirea cu patru luni a programului de asistenta financiara acordat Greciei, la finele unei teleconferinte in care au analizat propunerile de reforme trimise de guvernul de la Atena.

Membrii Eurogroupau discutat marti programul de reforme trimis de guvernul elen, in vederea prelungirii sprijinului financiar acordat Greciei de UE, Banca Centrala Europeana si FMI.

„Ministrii Eurogroup au discutat o lista initiala de reforme prezentata de autoritatile elene, masuri care vor fi detaliate si agreate cu creditorii externi pana cel tarziu la finele lunii aprilie. Institutiile ne-au transmis un prim punct de vedere, potrivit caruia lista masurilor este suficient de comprehensiva pentru a constitui un punct de plecare valid in vederea incheierii cu succes a evaluarii”, potrivit unui comunicat transmis de Eurogroup.

In urma acordului Eurogroup, cererea Greciei pentru prelungirea programul financiar extern va fi trimisa parlamentelor din zona euro pentru aprobare individuala.

Potrivit Comisiei Europene, planul de reforme trimis luni seara de Grecia la Bruxelles este in linie cu principiile stabilite de ministrii de finante din zona euro si reprezinta un “punct de plecare valid” pentru ca guvernul de la Atena sa obtina prelungirea imprumutului.

„In opinia Comisiei, lista de reforme este suficient de comprehensiva pentru a constitui un punct de plecare valid in vederea incheierii cu succes a evaluarii (cererii Greciei pentru extinderea programului extern de asistenta financiara – n.r.), conform cerintelor Eurogroup. Suntem incurajati de angajamentul privind combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene publicat marti inainte de incheierea sedintei Eurogroup si citat de MarketWatch.

Cu toate acestea, reformele prezentate de guvernul de la Atena sunt departe de a fi specifice, in special in ceea ce priveste masurile pentru restructurarea sistemului public de pensii, pietei muncii sau sectorul administrativ, a declarat intr-un comunicat directorul executiv al FMI, Christine Lagarde.

„In unele sectoare, precum combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei, sunt incurajata de ceea ce pare un angajament mai ferm din partea autoritatilor din Atena. insa in alte sectoare, poate cele mai importante, scrisoarea (Greciei) nu transmite asigurari clare ca guvernul intentioneaza sa implementeze reformele asumate. in particular, notam ca nu exista angajamente clare pentru a proiecta si implementa reforme comprehensive pentru sectorul pensiilor si politicile privind TVA, nici angajamente neechivoce pentru continuarea politicilor deja agreate privind deschiderea sectoarelor economice, privind reformele administrative, privatizarea si reformele de pe piata muncii”, se arata in comunicatul FMI.

Lagarde a adaugat ca aceste reforme sunt esentiale pentru ca Grecia sa indeplineasca obiectivele programului semnat cu FMI.

Vineri, Grecia si ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara, iar Guvernul de la Atena a avut termen pana luni la miezul noptii pentru a trimite Comisiei o lista de masuri pentru reformarea economiei, fara de care ministrii Eurogroup au anuntat ca nu vor aproba prelungirea acordului.

Lista de reforme a fost transmisa Comisiei cu putin inainte de expirarea termenului, desi un reprezentant al guvernului elen afirmase luni seara ca planul nu va fi trimis mai devreme de marti dimineata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here