Recent, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, a avut o intrevedere cu o delegatie condusa de Zhu Yongquan, viceguvernator al districtului Putuo, diviziune administrativa a municipiului Shanghai (R. P. Chineza). La intalnire a participat, de asemenea, Mihai Andritoiu, presedintele Sectiunii Comert si vicepresedinte al CCIB.

in deschiderea intrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a facut o prezentare succinta a sistemului cameral romanesc, subliniind rolul si locul Camerei bucurestene in viata economico-sociala a tarii noastre, de-a lungul celor peste 145 de ani de activitate neintrerupta. De asemenea, presedintele CCIB a vorbit despre strategia de relatii externe a Camerei bucurestene si despre prioritatea acordata, inca din 2008, dezvoltarii colaborarii in plan economic si comercial cu parteneri din R. P. Chineza. In acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a amintit cateva dintre actiunile de amploare organizate de Camera bucuresteana pe relatia cu China si a vorbit despre activitatea reprezentantei CCIB deschise in luna octombrie 2012 la Beijing.

„Deschiderea unor birouri de reprezentare ale unor organizatii economice din Shanghai in Romania ar impulsiona contactele de afaceri intre cele doua comunitati de afaceri si ar conduce la cresterea vitezei de realizare a proiectelor de afaceri identificate”, a afirmat presedintele CCIB. in opinia sa, participarea companiilor chineze la targurile organizate de ROMEXPO SA in cadrul unor pavilioane dedicate, organizate de CCIB, constituie o excelenta oportunitate de prospectare a pietei noastre si de identificare a unor noi parteneri.

„Efortul facut de CCIB pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-chineze este cunoscut si apreciat. Propunerile dumneavoastra sunt foarte interesante si le vom promova in randul comunitatii de afaceri din Shanghai”, a declarat Zhu Yongquan, viceguvernatorul districtului Putuo (Shanghai). Potrivit oficialului chinez, companiile romanesti ar trebui sa profite de facilitatile oferite de zona libera Shanghai pentru a patrunde pe piata Chinei.

Dupa intalnire, delegatia chineza a vizitat sediul istoric al CCIB ca un posibil loc pentru organizarea unor actiuni de promovare a relatiilor dintre mediile de afaceri din Shanghai si din Bucuresti.

Districtul Putuo, cu o suprafata de 54,8 km patrati si o populatie de peste 1,1 milioane locuitori, este unul dintre cele 8 districte ale partii vechi ale Shanghaiului, cel mai populat oras din lume.

R. P. Chineza este un partener economic si comercial important pentru Romania. in primele 8 luni ale acestui an, schimburile comerciale romano-chineze au depasit 2,6 miliarde USD, din care exportul 500 milioane USD, ambele cifre reprezentand recorduri in relatiile bilaterale. in perioada ianuarie-august 2014, tendinta de crestere a schimburilor s-a accentuat, acestea majorandu-se, comparativ cu perioada similara din 2013, cu 23,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here