Trei organizatii de mediu au lansat astazi un nou instrument destinat educatiei ecologice in scoli, care isi propune sa creasca interesul profesorilor pentru problemele de mediu si sa transforme elevii in cetateni activi si responsabili.

Platforma scoli Verzi, proiectul realizat de Asociatia Greenitiative, in parteneriat cu WWF-Romania si ViitorPlus – Asociatia pentru dezvoltare durabila, include un kit educativ digital realizat impreuna cu cadre didactice cu experienta si se adreseaza profesorilor de gimnaziu interesati sa introduca in currriculum-ul la decizia scolii un curs optional de educatie de mediu.

in plus, proiectul ofera si un cadru online in care profesorii pot face schimb de informatii si pot contribui permanent la imbunatatirea kitului educativ si a cursului.

Initial, formula aceasta va fi promovata de 100 de profesori din Bucuresti si alte 5 judete: Brasov, Calarasi, Maramures, Mehedinti si Suceava. Pana la realizarea unei versiuni finale, 30 de scoli si 2.400 de elevi vor testa componentele kit-ului, care va fi imbunatatit, pe baza feedback-ului primit.
Prin proiectul Platforma Scoli verzi – Advocacy, eco educatie si sustinere pentru scoli sustenabile, cele trei organizatii partenere, Asociatia Greenitiative, WWF Romania si ViitorPlus isi propun sa-si uneasca eforturile pentru a raspunde nevoii de a transforma elevii din indiferenti in potentiali cetateni activi si informati.

Astfel, elevii vor putea sa judece echilibrat situatii complexe si sa se implice direct in gasirea celor mai sustenabile solutii la probleme locale si globale de mediu precum pierderea biodiversitatii, schimbarile climatice sau supraexploatarea resurselor naturale.

Finantat prin granturile S 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro), cu suma de 143.289,00 euro, proiectul Platforma Școli Verzi- Advocacy, eco educatie si sustinere pentru scoli sustenabile se va finaliza in martie 2016. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

In cei 7 ani de lucru cu scoli si licee din Romania am descoperit ca, oricat de ambitios ar fi un proiect de mediu, odata cu finalizarea lui putine lucruri mai sunt continuate. Prin Platforma Școli verzi dorim sa oferim acel cadru care sa asigure diseminarea si dezvoltarea pe termen lung a formulei de eco educatie curriculara si extracurriculara pe care o propunem. Credem ca exista premisele ca aceasta formula sa fie una castigatoare pentru ca este rezultatul unei colaborari intre ONG-uri de mediu si profesori, scoli, autoritati scolare, a declarat Felicia Ienculescu-Popovici, coordonator Platforma Școli Verzi, Asociatia Greenitiative.

Ne-am dorit sa propunem un pachet educational cat mai aplicat, cat mai actual si care sa ii stimuleze pe elevi sa gandeasca pe cont propriu alegerile pe care le fac zi de zi. Ne-am dorit un curs pe care sa le faca placere sa-l urmeze si care sa includa si contact direct cu natura sau metode interactive de invatare, a declarat Catalina Murariu, coordonator educatie , WWF-Romania.

Avem nevoie sa ne pregatim temeinic generatiile tinere cu privire la provocarile pe care trebuie sa le rezolvam datorita dezechilibrelor din relatia noastra cu natura. Avem nevoie de o educatie practica si accesibila tuturor. Ne bucuram sa putem integra experienta ViitorPlus, cu peste 8 ani de initiative pentru dezvoltare durabila in Romania, intr-un instrument educational formal care sa ajunga la cat mai multi tineri, alaturi de care speram sa schimbam lucrurile in mai bine, a declarat Teia Gavrilescu, expert educatie, Asociatia Viitor Plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here