Teheranul si Moscova sunt pe punctul de a semna un acord in vederea construirii a doua centrale nucleare in Iran, a anuntat Behrouz Kamalvandi, un purtator de cuvant al Organizatiei Iraniene pentru Energie Atomica (OIEA), citat luni de agentia Isna.

Dupa mai multe luni de negocieri, „am ajuns la un acord in vederea construirii a doua centrale nucleare, pregatit deja sa fie semnat (…). Speram ca acest lucru sa se intalmple luni sau marti la Teheran”, a declarat Kamalvandi, potrivit Mediafax.

Vicepresedintele societatii ruse Rosatom Nicolai Spasky a venit la Teheran pentru doua zile de negocieri cu oficiali iranieni in domeniul nuclear, a anuntat agentia oficiala Irna.

Kamalvandi a anuntat in martie un „acord preliminar” cu Rusia in vederea construirii celor doua centrale.

Cele doua centrale vor fi construite la Boushehr, pe coasta Golfului Persic, in apropierea primei centrale, cu o putere de 1.000 de megawati, construita partial de catre rusi, predata iranienilor in septembrie 2013.

Iranul vrea sa ridice 20 de centrale nucleare de 1.000 de megawati, dintre care patru la Boushehr, cu scopul de a-si diversifica sursele de energie si a deveni mai putin dependenta de petrol si gaze naturale in cadrul consumului intern.

Iranul detine locul patru in privinta rezervelor de petrol si se afla pe pozitia a doua ca rezerve de gaze naturale la nivel mondial.

Teheranul si marile puteri au semnat la sfarsitul lui noiembrie un acord preliminar care limiteaza pentru o perioada de sase luni, incepand de la 20 ianuarie, activitatile nucleare sensibile iraniene, in schimbul unei anulari a unei parti a sanctiunilor occidentale care i-au fost impuse.

Iranienii si reprezentantii marilor puteri poarta in prezent negocieri in vederea ajungerii la un acord definitiv care sa puna capat celor aproximativ zece ani de criza in dosarul nuclear. Negocierile urmeaza sa fie reluate pe 2 iulie, la Viena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here