Preturile de consum au scazut cu 0,04% in luna mai, iar inflatia anuala a coborat la 0,94%, reprezentand un minim istoric, pe fondul ieftinirii alimentelor de baza, precum si a unor tarife la unele servicii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Inflatia anuala a coborat astfel de la nivelul de 1,21% atins in aprilie, care a reprezentat cel mai ridicat nivel din acest an, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, cand preturile de consum au urcat cu numai 0,11%.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (iunie 2013 – mai 2014) fata de precedentele 12 luni (iunie 2012 – mai 2013), determinata pe baza IPC (indicele preturilor de consum) este 2,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,8%, se arata intr-un comunicat publicat joi de INS.

In luna mai, cele mai importante scaderi de preturi au fost inregistrate la oua (-4%), zahar (-3,06%) si legume (-1,29%), completate de ieftiniri usoare la anumite servicii, respectiv chirii, transportul urban, transpoturile aeriene si serviciile de telefonie.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost operate la fructe proaspete (5,94%) si cartofi (1,93%).

BNR a revizuit in luna mai prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioara a intervalului de variatie de 2,5% plus minus un punct procentual. Pe de alta parte, multi analisti anticipeaza ratarea tintei de inflatie, sau incadrarea la limita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here