Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) stimuleaza piata energiei regenerabile din Romania prin acordarea unui imprumut de 57 milioane euro pentru a dezvolta parcul eolian Topolog-Dorobantu, in sud-estul tarii. Finantarea este structurata conform schemei BERD A/B, Banca contribuind cu 28 de milioane euro, iar diferenta reprezentand-o contributia UniCredit.

Parcul eolian de 84 MW, construit de catre LUKERG Renew, un joint venture intre ERG Renew din Italia si LUKOIL-Ecoenergo din Rusia, contine 42 de turbine eoliene de 2MW de tip Vestas V90, instalate in comunele Dorobantu, Topolog si Casimcea, Tulcea, in sud-estul Romaniei.

Facilitatea va genera peste 200 GWh electricitate pe an, echivalent cu evitarea unor emisii de dioxid carbon de pana la 85.000 tone. Parcul eolian Topolog-Dorobantu LUKERG Renew reprezinta cea de a opta ferma eoliana pe care o finanteaza BERD in Romania. Banca a finantat anterior centralele eoliene Crucea Nord (108 MW), Cernavoda I si II (138 MW), Pestera (90 MW), Chirnogeni (80MW), precum si Vutcani (24 MW) si Sarichioi (33 MW), majoritatea fiind situate in Dobrogea.

Portofoliul BERD de energie eoliana din Romania se ridica la 473 MW, reprezentand aproximativ 18% din capacitatea instalata de energie eoliana in Romania. Pentru aceste tranzactii, Banca a atras peste 220 milioane euro din surse externe, impreuna cu o contributie proprie de 164 milioane euro.

In urma semnarii de la Bucuresti, Louis Borgo, Senior Banker BERD, a declarat: “Romania are un potential enorm in domeniul energiei regenerabile. Suntem bucurosi ca putem oferi Romaniei finantare pe termen lung pentru proiecte care ajuta la generarea de energie curata si sustinere in tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon. BERD este foarte mandra ca a avut o contributie semnificativa la atingerea obiectivelor de energie regenerabila in Romania.”

Banca este cel mai mare investitor institutional din Romania. De la inceputul activitatii sale in tara, BERD a investit aproximativ 6.7 miliarde euro in 360 de proiecte. Banca a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finantare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here