„Astfel de evenimente pot contribui in mod real la reconfigurarea si dezvoltarea relatiilor comerciale romano-chineze, prin valorificarea oportunitatilor generate de transformarile pe care le-a suferit economia mondiala in ultima perioada. Exista premise serioase pentru identificarea si operationalizarea unor proiecte de cooperare win-win in domenii precum cel energetic, dar si in industrie si infrastructura”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) in deschiderea Forumului de afaceri romano-chinez desfasurat joi, 29 mai 2014, la Bucuresti.

Evenimentul, axat pe intalniri bilaterale, a fost organizat de CCIB in baza Acordului de parteneriat incheiat cu CCCME – Camera chineza de Comert pentru Import-Export de Echipamente si Produse Electronice, cea mai mare si influenta camera de profil din China, cu aproape 8.000 intreprinderi membre si 19 filiale de ramura.

Din delegatia chineza, condusa de Shi Yonghong, vicepresedinte al CCCME, au facut parte reprezentanti ai unor companii mari si foarte mari dintre care amintim: SINOHYDRO, primul brand din China in constructii hidroenergetice; China Petroleum Technology & Development Corporation, cel mai mare furnizor mondial de titei, produse petrochimice si echipamente; China Coal Technology & Engineering Group Corp, coloana vertebrala a industriei carbunelui din China; State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de utilitati din lume; Shanghai Electric Group CO., LTD, unul dintre cele mai mari conglomerate de productie a echipamentelor complete din China; Harbin Electric International Company Limited, lider in China in contractarea proiectelor si exportul echipamentelor pentru energie, precum si ai altor companii din domeniile: metalurgiei feroase si neferoase, constructiilor de masini, electronicii si radiocomunicatiilor, comertului exterior, finantarii operatiunilor comerciale si investitional.

In ultimii ani, Camera bucuresteana a acordat o atentie deosebita relatiei cu China. CCIB a organizat numeroase misiuni economice si forumuri de afaceri cu parteneri chinezi, iar din luna octombrie 2012 sprijina proiectele romano-chineze si prin intermediul unui Birou de reprezentare deschis la Beijing.

in primele trei luni ale anului 2014, volumul total al schimburilor comerciale romano-chineze a inregistrat valoarea de 680,6 milioane euro (in crestere cu 20,5% fata de perioada similara a anului trecut). Exporturile romanesti pe piata chineza s-au cifrat la 147,3 milioane euro (+50% fata de anul 2013), iar importurile din China la 533,3 milioane euro (+14,3% fata de anul 2013).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here