JPMorgan Chase a blocat o tranzactie intre ambasada Rusiei in Kazahstan si compania Sogaz Insurance, unul dintre partenerii Bank Rossiya, invocand sanctiunile SUA impotriva bancii, decizie caracterizata de ministerul Afacerilor Externe de la Moscova drept „ilegala si absurda”, anunta Mediafax.

Cea mai mare banca americana a blocat o remitere de la ambasada Rusiei la Astana catre Sogaz Insurance „sub pretextul sanctiunilor impotriva Rusiei impuse de Statele Unite”, potrivit unui comunicat al ministerului rus al Afacerilor , transmite Bloomberg.

„Orice actiuni ostile impotriva misiunii diplomatice ruse sunt o incalcare extrem de grava a legii internationale si presupun consecinte serioase, care vor afecta in mod inevitabil activitatile ambasadei si consulatelor SUA in Rusia”, a afirmat Lukasevici in comunicat.

Printre partenerii strategici ai Sogaz Insurance se numara Bank Rossiya, institutie de credit cu sediul la Sankt Petersburg vizata de sanctiunile adoptate de SUA impotriva Rusiei in contextul tensiunilor din Ucraina si anexarii Peninsulei Crimeea.

Perturbarea tranzactiei este „o decizie absolut inacceptabila, ilegala si absurda”, a declarat in comunicat Alexander Lukasevici, purtator de cuvant al ministerului Afacerilor Externe de la Moscova.

Tranzactia blocata are o valoare mai mica de 5.000 de dolari, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei. Sursa citata a adaugat ca JPMorgan ar putea procesa in cele din urma tranzactia, cu conditia sa primeasca avizul autoritatilor SUA.

Presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat in luna martie o serie de sanctiuni care vizeaza mai multi oficiali rusi si apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, inclusiv actionari ai Bank Rossiya.

„Asemenea tuturor institutiilor financiare americane care opereaza la nivel global, ne supunem unor reguli si reglementari specifice. Vom continua sa urmam indrumarile guvernului SUA in ceea ce priveste implementarea sanctiunilor pe care le-a adoptat recent”, a replicat banca JPMorgan intr-un comunicat.

Ministerul rus al Finantelor a avut colaborari cu JPMorgan. Banca a fost selectata pentru a imbunatati relatiile Rusiei cu agentiile de rating din Statele Unite. Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat in 2011 ca ratingurile atribuite Rusiei sunt scandaloase si cresc costurile de finantare suportate de companii si de guvern. JPMorgan a fost de asemenea una dintre bancile contractate drept consilieri pentru un program de privatizari de 1.000 miliarde ruble (28,5 miliarde de dolari) derulat de guvernul de la Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here