Romania are cea mai ridicata rata cumulata a contributiilor sociale platite de angajatori si angajati din regiune, de 55% din salariu, ceea ce poate favoriza munca la negru, cu efect negativ asupra veniturilor colectate, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM).

Rata totala a contributiilor sociale – pentru pensie, somaj si sanatate – variaza in economiile aflate in tranzitie din Europa Centrala si de Est de la 3% in Armenia la 55% in Romania, cu niveluri de aproximativ 30% in Rusia, 31% in Bulgaria, 40% in Polonia, 44% in Ungaria, 45% in Cehia sau 49% in Slovenia, reiese dintr-un raport publicat vineri de institutia financiara internationala, potrivit Mediafax.

„Ratele ridicate ale contributiilor ar putea induce reactii in oferta de munca, inclusiv ascensiunea muncii la negru, ceea ce poate afecta negativ veniturile”, se spune in raport.

Totodata, in timp ce Romania are cea mai ridicata rata din regiune, veniturile colectate la buget din aceste contributii reprezinta numai 9% din PIB, cu un punct procentual peste media regiunii, fata de 11% in Polonia, aproximativ 12% in Ungaria si Slovenia si 15% in Cehia.

„Randamentul veniturilor scade atunci cand ratele contributiilor depasesc un anumit nivel”, noteaza Banca Mondiala.

Romania are una dintre cele mai dezvoltate economii subterane din UE, reprezentand aproximativ 30% din PIB.

Datele au fost inregistrate la nivelul anului 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here