Numarul turistilor care au calatorit anul trecut in strainatate a crescut cu 5% la nivel mondial, la aproape 1,1 miliarde de persoane, in pofida dificultatilor economice actuale, acestia fiind atrasi in special de Europa si Asia, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT).

In total, 1,087 miliarde de turisti s-au deplasat anul trecut dintr-o tara in alta, cu 52 de milioane mai multi fata de anul precedent, relateaza AFP.

„In pofida dificultatilor economice, datele referitoare la turismul international depasesc cu mult asteptarile noastre”, se arata intr-un comunicat la OMT, potrivit Mediafax.

Pentru acest an, OMT prognozeaza o crestere de 4%-4,5% a numarului de turisti care se vor deplasa in strainatate.

Europa, aflata in criza, a surprins in 2013 prin atragerea cu 5% mai multi turisti comparativ cu 2012. Majorarea reprezinta cea mai puternica crestere in valoare absoluta la nivel mondial, respectiv de 29 de milioane de turisti, la un total de 563 de milioane de vizitatori.

„Este o cifra importanta mai ales având in vedere situatia economica regionala, dar si faptul ca a pornit de la nivelurile ridicate din 2011 si 2012”, potrivit OMT.

Regiunea Asia-Pacific a inregistrat cea mai mare crestere relativa, de 6%, respectiv de 14 milioane mai multi turisti care au calatorit dintr-o tara in alta, numarul total al acestora ajungând la 248 de milioane persoane.

Cea mai mare crestere din aceasta regiune a fost inregistrata de Asia de Sud-Est, de 10%.

Africa a atras anul trecut cu 6% mai multi turisti fata de 2012, la un nou nivel record de 56 de milioane de persoane, potrivit OMT.

Regiunea America a beneficiat de o crestere ceva mai lenta, de 4%, a numarului de turisti.

Din cauza crizei economice, turismul mondial a inregistrat in 2009 cea mai slaba evolutie din ultimii 60 de ani, potrivit OMT, cu un declin de 3,8% al numarului de turisti. in 2010 a avut loc o crestere de 6,6%, urmata de un avans de 5% in 2011 si de 4% in 2012, când numarul total al turistilor a depasit pragul de 1 miliard de vizitatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here