Cel mai mare fond de obligatiuni din lume, controlat de Pacific Investment Management Co., a pariat in decembrie pe titluri de Trezorerie SUA si alte bonduri guvernamentale, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat reducerea programului de relaxare cantitativa.

Astfel, obligatiunile de stat reprezentau la finele lunii decembrie 45% din activele Total Return Fund, administrat de Bill Gross, fata de 37% in luna noiembrie, potrivit datelor companiei, citate de Bloomberg.

Fondul administreaza active in valoare totala de 237 miliarde de dolari, informeaza Mediafax.

De asemenea, ponderea creditelor ipotecare in portofoliul fondului a urcat usor, de la 34% la 35%.

Investitiile fondului in credite de pe piata SUA s-au mentinut la 10% din portofoliu.

Pacific Investment Management Co., cu sediul in California, este o divizie a companiei germane de asigurari Allianz.

Total Return Fund, cel mai mare fond administrat de grupul american, a inregistrat anul trecut un randament negativ de 1,9%, cel mai prost an din 1994.

Fondul s-a confruntat cu un nivel record de retrageri, dupa ce presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a indicat inca din luna mai intentia bancii centrale americane de a reduce programul de relaxare cantitativa prin achizitii lunare de obligatiuni, datorita perofrmantelor mai bune ale economiei.

In decembrie, Fed a anuntat ca va reduce programul incepand din ianuarie, de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna.

Gross a sunliniat anterior ca investitorii ar trebui sa se orienteze catre investitii in datorii cu maturitate mai scurta, deoarece nivelul scazut al inflatiei din SUA sugereaza ca Rezerva Federala va mentine dobanda de politica monetara aproape de zero pana in 2016 cel mai devreme.

Titlurile de Trezorerie SUA au dat anul trecut un randament negativ de 3,4%, cel mai slab din 2009, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch. intre timp, indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 29%.

Costul de finantare al guvernului american, masurat prin randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani, a urcat saptamana trecuta la 3,05%, cel mai ridicat nivel de la jumatatea anului 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here