Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania va folosi toate resursele posibile pentru dezvoltarea proiectelor energetice si de transport cu Republica Moldova, anunta Mediafax.

Seful Guvernului a precizat ca, in cadrul intrevederii cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, cu comisarul pentru Energie, Günther Oettinger, si cu premierul moldovean, Iurie Leanca, au fost identificate „proiecte concrete de infrastructura energetica, cat si de infrastructura de transporturi”.

Romania este decisa sa foloseasca „toate resursele posibile din bugetul national, din fondurile structurale si de coeziune, prin accesarea altor proiecte europene pentru a dezvolta aceste proiecte energetice si de infrastructura de transporturi”, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca, la inceputul anului viitor, ar putea avea loc „o noua reuniune pentru a identifica stadiul proiectelor prioritare”.

Premierul a exprimat, totodata, „suportul total, neconditionat si special pe care Romania il acorda, si la Vilnius si in toate procedurile ulterioare, parcursului proeuropean al Republicii Moldova”.

In ceea ce priveste proiectele de interconectare energetica, Ponta a spus ca, in discutiile de la Bruxelles, pe langa gazoductul Iasi-Ungheni, au fost identificate interconectarile electrice intre Vulcanesti, Isaccea, Iasi, Ungheni, Straseni, Suceava si Balti. „Ce e important aici e ca studiile de fezabilitate, si la proiectele energetice si la cele de transporturi (…) vor fi intocmite de partea romana, din resursele noastre, dupa care realizarea efectiva se va face atat din resursele bugetare nationale ale Romaniei, cat si din fondurile structurale si de coeziune, sau din alte programe”, a adaugat Ponta.

Tot in cursul zilei de vineri, cei doi premieri se vor intalni si cu comisarul pentru Transporturi, Siim Kallas, pentru a discuta de doua proiecte prioritate de poduri: Ungheni-Ungheni si Falciu-Leca si pentru a „identifica si alte proiecte de transport, care se inscriu in strategia europeana si care sunt finantate tot din cele trei surse”.

La randul sau, presedintele Jose Manuel Barroso a precizat ca intalnirea dintre reprezentanti ai CE, ai unui guvern dintr-un stat membru si ai unui executiv dintr-o tara partenera reprezinta „o mare premiera”.

Barroso a multumit Romaniei si, personal, premierului Victor Ponta pentru „sprijinul puternic nu numai pentru parcursul european al Moldovei, dar si pentru Parteneriatul Estic”, subliniind ca acest suport este „apreciat foarte mult”.

Acest sprijin „arata ca Romania nu numai ca beneficiaza de integrarea europeana, dar are si o contributie foarte importanta la proiectele comune europene”, a punctat oficialul european.

Referitor la securitatea energetica si diversificarea surselor de energie, Barroso a declarat ca „nicio natiune europeana nu ar trebui sa fie o insula energetica izolata de reteaua europeana”, iar Republica Moldova ar trebuie sa fie „libera sa aiba aceleasi drepturi de acces la piata interna, daca doreste”.

Presedintele CE a declarat ca, in cadrul intrevederii, au fost facute „progrese semnificative in identificarea unei liste de proiecte prioritare comune de interconectare energetica” si au fost luate „unele decizii concrete”.

Pe termen scurt, au fost stabilite doua proiecte principale: realizarea gazoductului Iasi-Ungheni, „primul pas in vederea unui proiect mai amplu care sa lege Chisinaul de piata europeana a gazelor”, si proiectul de electricitate Vulcanesti-Isaccea, prin care R. Moldova ar urma „sa creasca importul de electricitate din Romania, pana la jumatate din consumul intern”, a spus Barroso.

Premierul R. Moldova, Iurie Leanca, i-a explicat presedintelui CE ca va vorbi in limba sa materna – romana – care este „deja limba oficiala a UE”, pentru a arata ca romanii si moldovenii sunt „mai mult decat vecini”.

in opinia sa, proiectele de interconectare cu Romania, sprijinite de UE, vor face sistemul energetic al R. Moldova „mult mai putin vulnerabil la tot felul de oscilatii in regiune”.

Leanca a mai precizat ca lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni, inaugurate la 27 august, „se deruleaza asa dupa cum ne-am planificat”. „Sunt convins ca in primul trimestru al anului 2014 vom reusi sa finalizam gazoductul Iasi-Ungheni”, a mai spus Leanca.

Vicepremierul roman Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, si vicepremierul moldovean, Valeriu Lazar, ministru al Economiei, au semnat, joi seara, la Bucuresti, la sediul MDRAP, contractul de finantare pentru gazoductul Iasi-Ungheni.

Contractul de finantare, in valoare de 5,289 milioane de Euro, a fost incheiat intre MDRAP si Ministerul Economiei din Republica Moldova si are la baza Acordul incheiat intre guvernele roman si moldovean in 2010 privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 de milioane de Euro acordat Republicii Moldova de Romania.

„Azi am semnat un document important pentru noi si pentru R. Moldova, anume finantarea din partea noastra, a Guvernului Romaniei, prin MDRAP, a unei sume care reprezinta cofinantarea R. Moldova pentru constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni. Este vorba de un proiect in valoare totala de 26,5 milioane de Euro, din care 7 milioane de Euro reprezinta contributia UE. Pentru partea R. Moldova, e vorba de 3 milioane de Euro din partea UE si 5,3 milioane de Euro pe care i-am semnat azi, bani care vor fi transferati de ministerul nostru catre R Moldova”, a spus Dragnea, dupa semnarea documentului.

in 12 octombrie, premierul Victor Ponta a declarat, pe santierul gazoductului Iasi-Ungheni, la iesirea din Vulturi (Iasi), ca este multumit de stadiul lucrarilor si ca graficul se respecta, spunand ca nu are importanta daca se termina in decembrie sau februarie, importanta fiind „valoarea pe structura de energie”.

El a mai spus ca va merge la Bruxelles impreuna cu premierul moldovean, Iurie Leanca, pentru a discuta despre finantarea europeana a celorlalte proiecte energetice comune.

Premierul a spus ca a venit sa vada stadiul lucrarilor pentru ca era la Iasi si a vrut sa vada cu ochii sai cum se lucreaza, insa nu el trebuie sa monitorizeze lucrarile, aceasta fiind treaba autoritatilor locale, a constructorului si a Ministerului Energiei.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Premierul Victor Ponta declara, in 31 august ca finalizarea gazoductului Iasi – Ungheni va avea loc in luna decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.

„Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. Este licitatie adjudecata de catre una dintre cele mai bune firme, o firma austriaca, au termen sfarsitul lui decembrie, pana atunci. Eu inteleg atacurile politice si povestile, eu va spun ca la sfarsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul”, afirma atunci Ponta.

Presedintele Traian Basescu a inspectat, in 20 septembrie, santierul gazoductului din localitatea ieseana Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic.

Basescu a spus ca lucrarile nu pot fi gata in decembrie, ci poate in februarie, adaugand ca cei de la Uniunea Europeana stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi mintiti ca se termina in decembrie.

„Poti sa faci spectacol de sunet si lumini la Rosia Montana, sa bagi niste mineri in galerie turistica si sa-i scoti si rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitica. Se uita o Europa intreaga la noi sa vada daca suntem seriosi sau nu. La Bruxelles se stie ca a inceput lucrarea si ca din decembrie Moldova va fi in siguranta. Nimeni nu pune problema ca trebuie sa ne sacrificam noi si sa dam gaze Republicii Moldova. Romania este interconectata cu Ungaria, putem aduce gaze si din Norvegia, de oriunde, pe care le-ar plati moldovenii. Sa-i dam drumul odata. Voi veni pe santier cand incepem sa sapam”, a declarat Basescu.

El a mai spus ca ii pare rau ca Victor Ponta si Iurie Leanca au luat parte la un „spectacol public” atunci cand au participat la inaugurarea lucrarilor gazoductului.

Consortiul care construieste conducta de gaze Iasi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), a sustinut ca va respecta termenul contractual pentru executia „firului principal” al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.

„Lucrarile de sudare la firul principal al conductei sunt prevazute sa inceapa in 2 octombrie 2013, data la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotarare de guvern. Pana la data enuntata, se vor realiza lucrari de sudare a conductelor in organizarile de santier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru executia firului principal al conductei si toate activitatile si actiunile realizate si prezentatate sunt de natura a sustine acest termen si angajamentul executantului”, se arata intr-un comunicat transmis de consortiu dupa vizita facuta de Basescu pe santierul gazoductului.

Consortiul considera „injuste” comentariile si reportajele de presa privind stagnarea lucrarilor.

Contractul pentru constructia tevii de gaz a fost semnat in 21 august intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firmele membre ale consortiului.

ANRM a transmis, tot in 20 septembrie, un comunicat in care arata ca pana la 20 decembrie 2013 urmeaza sa fie finalizat firul principal al conductei, asa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul Romaniei.

Potrivit ANRM, activitatile de expropriere au fost aprobate in 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisa pana in 2 octombrie. Contractul pentru executia lucrarilor pe teritoriul Romaniei a fost semnat in 21 august.

„in perioada 23 septembrie-2 octombrie asociatia (consortiul) va demara lucrarile de constructii-montaj pe terenuri libere de acces in lungime totala de 3,5 kilometri”, se preciza in comunicatul ANRM.

Cele trei firme arata ca „o mica parte a materialului tubular” a fost disponibila in stocuri la inceperea proiectului, iar partea principala de teava va fi livrata in intervalul 23-28 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here