Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a utilizat in primele noua luni ale acestui an 22,8 milioane dolari canadieni din rezerve si anunta cheltuieli in crestere cu avizarea si comunicarea in a doua jumatate a anului, in contextul dezbaterii din Parlament.

Gabriel Resources, inregistrata in Canada si listata la bursa de la Toronto, avea la finele lunii septembrie lichiditati de 56,2 milioane dolari canadieni, potrivit unui comunicat transmis vineri de compania care detine 80% din actiunile RMGC, informeaza Mediafax.

Potrivit raportarilor anterioare, Gabriel avea la finele anului trecut rezerve de 79 milioane dolari canadieni.

„Intensificarea activitatii asociate procedurilor de avizare si activitatilor de comunicare in ultima parte a celui de-al treilea trimestru din 2013, in contextul dezbaterii parlamentare anuntate, ar trebui sa creasca in continuare utilizarea numerarului pe pacursul trimestrului al patrulea din 2013”, se arata in comunicat.

Un dolar canadian era cotat vineri la 0,7106 euro, respectiv 0,9557 dolari SUA.

Comisia parlamentara speciala a respins, luni, cu 17 voturi „pentru” si doua abtineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana. Avizul comisiei este unul consultativ.

Gabriel Resources a inregistrat in trimestrul al treilea o utilizare a numerarului net de 3,5 milioane dolari canadieni pe luna, suma care nu include efectul variatiei cursului de schimb valutar si cel al returnarilor de taxe, fata de 3,2 milioane dolari in trimestrul al doilea.

Statul roman a returnat in luna iulie companiei suma de 13,4 milioane lei, se mentioneaza in comunicat.

„La 18 iulie 2013, a fost incasata o returnare de 13,4 milioane lei (4 milioane de dolari canadieni) de la autoritatile fiscale romane legata de taxe, penalizari si dobanzi platite anterior”, noteaza Gabriel Resources.

Astfel, firma inregistrata in Canada a raportat pentru trimestrul al treilea un profit net de 2,1 milioane dolari canadieni, fata de o pierdere de 1,7 milioane dolari canadieni in trimestrul al doilea, respectiv un rezultat negativ de 3,7 milioane dolari canadieni in perioada iulie-septembrie a anului trecut, potrivit comunicatului publicat vineri si raportarilor anterioare.

Ca obiective pe termen scurt, Gabriel Resources vrea sa evalueze exhaustiv implicatiile concluziilor si recomandarilor comisiei speciale din Parlament si sa ajute, acolo unde este adecvat, in progresul catre un deznodamant pozitiv al problemelor ridicate, se spune in comunicat.

De asemenea, compania vrea sa mentina colaborarea cu Guvernul in timpul dezbaterii din Parlament si sa continue sa sublinieze „beneficiile cheie, economice, de mediu, sociale si culturale” aduse Romaniei de proiectul minier de la Rosia Montana.

In continuare, Gabriel vrea sa obtina avizul de mediu pentru proiect.

In ceea ce priveste resursele financiare, compania inregistrata in Canada anunta ca va mentine buna administrare a rezervelor de numerar si va maximiza valoarea generata pentru actionari, „optimizand in acelasi timp beneficiile pentru toate partile interesate”, se arata in comunicat.

Gabriel Resources detine 80,69% din actiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest Rosia Montana. Actinarii RMGC au aprobat la 1 noiembrie transferul pachetului de 19,31% detinut de guvern de la Minvest Deva la Minvest Rosia Montana, in urma reorganizarii companiei de stat.

Actionarii Gabriel Resources sunt fondul de hedging Paulson & Co. (16%), controlat de miliardarul american John Paulson, holdingul Electrum Global (16%), investitor in industria aurului, grupul BSG Capital (16%), controlat de omul de afaceri israelian Beni Steinmetz, cunoscut in principal pentru afaceri cu diamante in Africa, gigantul minier Newmont (13%) si fondul de hedging Baupost Group (13%), controlat de miliardarul american Seth Klarman. Restul actiunilor sunt flotate liber pe bursa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here