Comisia Europeana a adoptat, luni, o propunere care impune statelor membre sa reduca utilizarea pungilor de transport din plastic subtiri, din cauza faptului ca acestea contin particule microscopice nocive, care sunt periculoase pentru flora si fauna marina, potrivit unui comunicat al CE.

„Statele membre pot alege masurile pe care le considera cele mai adecvate, inclusiv perceperea unor taxe, introducerea unor obiective nationale de reducere sau o interzicere a utilizarii pungilor in anumite conditii”, se arata in comunicat. Comisia Europeana si-a motivat propunerea prin faptul ca, „de multe ori, pungile din plastic subtiri sunt utilizate o singura data, dar pot ramâne in mediul inconjurator sute de ani, adesea ca particule microscopice nocive care s-a demonstrat ca sunt periculoase in special pentru flora si fauna marina”, informeaza Mediafax.

Propunerea aduce doua modificari Directivei 94/62/EC (intrata in vigoare la 31 decembrie 1994) privind ambalajele si deseurile de ambalaje. Astfel, statele membre sunt obligate sa adopte masuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mica de 50 de microni, deoarece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase si adesea devin deseuri.

in al doilea rând, aceste masuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective nationale de reducere si restrictii de comercializare. Comisia Europeana precizeaza ca reducerea semnificativa realizata in unele state membre ale UE prin introducerea unor taxe si a altor masuri arata ca „se pot obtine rezultate prin actiuni eficiente”.

„Luam masuri pentru a rezolva o problema de mediu foarte grava si foarte vizibila. in fiecare an, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deseuri in Europa, provocând daune enorme mediului inconjurator. Unele state membre au obtinut deja rezultate foarte bune in ceea ce priveste reducerea utilizarii pungilor din plastic. Daca si alte tari le urmeaza exemplul, am putea reduce consumul global actual din Uniunea Europeana cu pâna la 80%”, a declarat, luni, Janez Potočnik, comisarul pentru Mediu.

Executivul de la Bruxelles a luat aceasta decizie deoarece pungile din plastic nu sunt incluse „in sistemele de gestionare a deseurilor si se acumuleaza in mediul inconjurator, mai ales sub forma deseurilor marine”.

„Dupa ce sunt aruncate, pungile de transport din plastic pot rezista sute de ani. Deseurile marine sunt recunoscute din ce in ce mai mult drept o problema mondiala majora, care reprezinta o amenintare la adresa ecosistemelor marine si a animalelor precum pestii si pasarile”, informeaza CE, care sustine ca detine dovezi potrivit carora exista „acumulari mari de deseuri in marile europene”.

In 2010, se estimeaza ca 98,6 miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piata UE, ceea ce corespunde utilizarii anuale a 198 de pungi de transport din plastic de catre fiecare cetatean european. Din aceste aproape 100 de miliarde de pungi, marea majoritate sunt pungi subtiri, care sunt refolosite mai rar decât pungile mai groase.

Cifrele referitoare la consum variaza intre statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subtiri pe cap de locuitor fiind cuprins intre un numar estimat de patru pungi in Danemarca si Finlanda si 466 de pungi in Polonia, Portugalia si Slovacia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here