Miercuri, 7 august 2013, cea de-a treia zi din cadrul „Saptamanii Educatiei, Culturii si Spiritualitatii Romanesti, organizata de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni, a fost dedicata geografiei Romaniei.

Prima parte a zilei a debutat cu prezentarea  studiului “Harta Romanilor de pretutindeni” realizata de prof. univ. dr. Nicolae Ilinca. Tema prelegerii a fost Romania si distributia etnica si formarea spatiala a poporului roman in spatiul carpatic. Prezentarea a fost insotita de harti ale regiunilor istorice si de informatii referitoare la numarul etnicilor romani, al bisericilor si al scolilor cu predare in limba romana din aceste zone.

Ziua a continuat cu prelegerea “Romani cautatori de noi taramuri” sustinuta de prof. univ. dr. Silviu Negut, Academia de Studii Economice din Bucuresti. De asemnea, profesorii si studentii au luat parte la o incursiune in lumea geografica pe care Silviu Negut a exemplificat-o prin propriile expeditii in Insula Pastelui si tara de Foc.

Costin Diaconescu, secretar general al Societatii de Geografie, a sustinut urmatorul seminar in cadrul caruia a expus  participantilor realizarile si activitatea Societatii de Geografie, dar si date referitoare la propunerile pe care societatea le-a realizat in demersurile pentru impartirea regionala a Romaniei. Totodata, acesta si-a exprimat dorinta de a colabora cu profesorii din afara granitelor.

In cadrul ultimului seminar,  profesorii de limba romana, istorie si geografie, veniti din toate comunitatile istorice, alaturi de studentii din cadrul Organizatiei Studentilor Basarabeni din Bucuresti si Federatiei Asociatiilor de Studenti Basarabeni din Romania, au avut parte o interesanta expunere de imagini unice, surprinse in pesteri din Romania. Cristian Lascu, redactor sef al revistei National Geographic, a incantat audienta cu fotografiile prezentate, precum si cu povestile si istoria ascunse in spatele acestora.

Moderatorul celor patru prelegeri a fost dr. Radu George Serafim, presedinte al Centrului Academic de Studii Hermeneutice din Bucuresti.

Seara, participantilor li s-a oferit un exemplu de convietuire cu comunitatile, conform cu legislatia romaneasca si europeana. Uniunea Democratica a Turco-Musulmanilor din Romania, (UDTTMR), prin  organizatia sa din Mangalia, a prezentat invitatilor muzica specifica tatareasca, precum si traditii, inclusiv culinare, legate de sarbatoarea Ramadanului, care are loc joi, 8 august a.c. Raportul de integrare al acestei comunitati in viata orasului, poate fi ilustrat si prin faptul ca presedintele organizatiei UDTTMR, Gelil Eserghep, este si membru al Consiliului local. Participantii au facut fotografii cu tinere imbraicate in port specific, exprimandu-si totodata dorinta de a transmite mai departe, in comunitatile din care vin, exemplul pe care l-au primit.

S-a evidentiat rolul important al scolii si al invatatorilor care au asigurat perpetuarea limbii si a traditiilor acestui grup etnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here