Cresterea economiei Rusiei a incetinit in trimestrul al doilea la 1,2% in termeni anuali, cel mai redus ritm dupa 2009, fata de 1,6% in primele trei luni ale anului, riscand sa impinga tara in pragul recesiunii, potrivit datelor Institutului rus de Statistica, relateaza Bloomberg.

Ministerul Economiei, precum si analistii intervievati de Bloomberg anticipau un avans de 1,9%, anunta Mediafax.

incetinirea neasteptata scoate in evidenta problemele cu care se confrunta Rusia din cauza scaderii cererii de materii prime la nivel mondial.

Banca centrala a Rusiei a mentinut neschimbata dobanda de politica monetara la 8,25% pe an, pentru a 11-a luna consecutiv, exprimand si ingrijorarea legata de cresterea economica.

„PIB-ul din trimestrul al doilea este o mare dezamagire si un argument serios pentru relaxarea politicii monetare. Cererea externa slaba si investitiile reduse reprezinta principalul factor negativ in economie, dar banuim ca si consumul s-a redus”, a declarat Piotr Matis, analist pentru piete emergente la 4Cast in Londra.

Cresterea economica s-a redus in fiecare trimestru, de la sfarsitul anului 2011, ca urmare a scaderii investitiilor si a cheltuielilor guvernamentale dupa realegerea ca presedinte a lui Vladimir Putin in martie 2012.

Datele publicate vineri nu indica vreo modificare a acestei tendinte negative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here