Directorul general al FMI, Christine Lagarde, s-a declarat convinsa joi ca zona euro va depasi criza datoriilor, ea subliniind, intr-o vizita in Lituania, importanta reformelor structurale si a unei uniuni bancare.

„Cred ca exista un viitor stralucit pentru Europa si un viitor stralucit pentru euro si zona euro”, a declarat Lagarde jurnalistilor, la Vilnius. Acest viitor depinde de continuarea reformelor structurale, consolidarea arhitecturii europene, in special a proiectului uniunii bancare, a adaugat ea, informeaza Mediafax.

FMI anticipeaza pentru anul viitor o crestere economica de 0,9% in zona euro, dupa o contractie de 0,6% prevazuta in acest an.

„Nu trebuie sa uitam ca majoritatea zonelor monetare au nevoie de mult timp pentru a realiza nu doar o uniune monetara sau bancara, ci si o uniune bugetara”, a spus Lagarde in timpul unei dezbateri la Universitatea din Vilnius.

Comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn a declarat la rândul sau marti ca economiile din zona euro sunt pe cale sa iasa lent dintr-o recesiune paralizanta, revenirea la crestere fiind asteptata in a doua jumatate a acestui an.

Lagarde a laudat Lituania pentru gestionarea crizei. Statul baltic cu trei milioane de locuitori, care spera sa intre in zona euro in 2015, a luat masuri drastice in 2009, dupa o contractie economica de 14,8%.

Economia Lituaniei a revenit la crestere in 2010 (+1,4%), iar pentru acest an FMI anticipeaza un avans de 2,9%.

„Felicit autoritatile lituaniene si poporul lituanian pentru gestionarea extrem de inteligenta a crizei, ajustarea care a urmat si revenirea la crestere”, a spus sefa FMI.

Lagarde a laudat totodata eforturile Lituaniei pentru adoptarea euro in 2015, subliniind ca acest fapt va permite reducerea costurilor de finantare si va asigura stabilitatea financiara a tarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here