Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias, controlat de stat, a inceput sa utilizeze gazele din zacamintele nou descoperite care nu pot fi livrate in sistemul national de transport pentru productia de electricitate in unitati de putere redusa, anunta Mediafax.

„O investitie importanta a companiei a fost finalizata la Cojocna, judetul Cluj, unde va fi pus in productie grupul de sonde in scopul valorificarii gazelor naturale in alt mod decat cel traditional, prin alimentarea a doua grupuri electrice cu puteri de 1,4 MW”, potrivit unui comunicat.

Costurile de productie a electricitatii in astfel de unitati sunt reduse. Energia electrica va fi comercializata pe piata centralizata a contractelor bilaterale, administrata de bursa de energie electrica OPCOM.

Compania, controlata de Ministerul Economiei, a devenit producator de electricitate in luna ianuarie a acestui an, cand a preluat de la Termoelectrica o termocentrala situata in Iernut, judetul Mures, in contul unor datorii.

Termocentrala Iernut are o cota de pana la 5% din piata producerii de electricitate din tara.

Prin aceasta tranzactie Romgaz a devenit a doua companie din Romania, dupa OMV Petrom, care beneficiaza de o hotarare de guvern care permite producatorilor de gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here