Grupul petrolier rus Rosneft, controlat de stat, va livra Chinei petrol in valoare de 270 de miliarde de dolari in urmatorii 25 de ani, acordul fiind parte a strategiei Rusiei de a strange legaturile cu cel mai mare consumator de energie din lume, informeaza Mediafax.

Contractul petrolier va fi urmat de o intelegere prin care grupul chinez Sinopec va prelua o participatie in proiectul de 20 de miliarde de dolari derulat in peninsula Yamal de Novatek, cel mai mare producator independent de gaze naturale din Rusia, potrivit Financial Times.

Cele doua acorduri marcheaza o orientare a Rusiei catre Asia, in tentativa de a profita de apetitul in crestere pentru energie al Chinei. Cealalta piata importanta pentru Rusia, Europa, se afla in stagnare, iar statele europene incearca sa-si reduca dependenta de livrarile rusesti de energie.

Rosneft va livra Chinei 365 milioane de tone de petrol incepand din iulie, a declarat presedintele grupului, Igor Sechin. Contractul va fi unul dintre 30 de acorduri pe care Rosneft le va semna la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg.

Rusia livreaza, in prezent, 15 milioane de tone de petrol pe an Chinei printr-o conducta deschisa in 2009. Cantitatea reprezinta doar o mica parte din productia anuala de 518 milioane de tone de petrol a Rusiei. Rosneft asigura circa 40% din productia totala a Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here