O retea formata din peste 1.173 de companii paravan, controlata de o singura grupare criminala, a scos din Rusia cel putin 760 miliarde ruble, echivalentul a 24 miliarde de dolari, a declarat presedintele bancii centrale de la Moscova, Serghei Ignatiev, aflat aproape de finalul mandatului.

Banca centrala a primit in luna mai o solicitare de la Ministerul de Interne pentur informatii privind mai multe companii implicate intr-o investigatie penala privind operatiuni financiare ilicite, a declarat Ignatiev, citat de Bloomberg.

In urma verificarilor, institutia a identificat „incalcari clare ale legilor privind taxele si circulatia de moneda” si a trimis in aceasta saptamana un raport de 230 de pagini catre minister, a adaugat el.

Ignatiev (65 de ani), care va pleca luni de la sefia bancii centrale dupa mai bine de 10 ani, a declarat ca problema transferurilor ilegale de bani in afara tarii i-a ocupat mai mult timp decat politica monetara si economia.

Tranzactiile „dubioase” au reprezentat 38 miliarde de dolari din iesirile nete de capital privat de anul trecut din Rusia, in valoare totala de 54 miliarde de dolari, nivel considerat „anormal de ridicat”.

„Am impresia ca aceasta intreaga retea de companii paravan este controlata de o singura grupare”, a spus Ignatiev.

O investigatie pentru a descoperi persoanele care controleaza gruparea ar putea presupune „sute sau chiar mii” de solicitari catre bancile comerciale, precum si audierea celor implicati in operatiuni, a continuat guvernatorul.

El a reiterat ca este necesara o cooperare mai stransa intre autoritatile juridice, cele financiar-bancare si alte agentii de stat implicate.

Majoritatea operatiunilor suspecte au fost efectuate in perioada 2010-2012, insa unele dateaza chiar din 2008, a mai spus oficialul.

Investigatia efectuata la cererea Ministerului de Interne nu a mers dincolo de aceste tranzactii, astfel ca numarul firmelor implicate ar putea fi mai mare, a adaugat Ignatiev.

Se estimeaza ca Rusia a inregistrat in primul trimestru al acestui an iesiri nete de capital privat de 25,8 miliarde de dolari, aproape jumatate din nivelul inregistrat anul trecut, potrivit datelor bancii centrale.

Retragerile au continuat inlcusiv pana in luna mai si au fost mai ridicate decat se estima, a precizat Ignatiev.

Un oficial din ministerul Economiei a afirmat marti, potrivit Interfax, ca in mai au fost inregistrate iesiri de 8 miliarde de dolari, fata de 4 miliarde de dolari in aprilie.

Tranzactiile suspecte ar putea presupune „evitarea taxelor sau a platilor catre autoritatea vamala, fraudarea bugetului de stat, mita, spalare de bani, terorism financiar si operatiuni legate de traficul de droguri”, a afirmat presedintele bancii centrale.

Global Financial Integrity estimeaza ca economia subterana din Rusia a scos din tara in mod ilegal, in perioada 1994-2011, pana la 211,5 miliarde de dolari. Rusia este cea mai opaca economie analizata vreodata de institutul de la Washington, iar suma reala ar putea fi mai ridicata, se arata intr-un raport publicat in februarie.

Daca preturile petrolului se vor mentine la nivelurile actuale, va urma o incetinire inevitabila a iesirilor de capital privat, astfel ca rubla va inregistra cel mai probabil un trend ascendent, anticipeaza Ignatiev.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa inceapa in august achizitii masive de moneda straina pentru consolidarea Fondului de Rezerva, insa acestea vor avea un impact „minimal” asupra rublei, spune seful bancii centrale. Mai mult, daca Finantele vor preschimba o parte din rezerve in ruble pentru a acoperi deficitul bugetar, moneda s-ar putea aprecia si mai puternic.

Rubla a scazut miercuri la Moscova cu 0,6% fata de dolar, cursul urcand la 32,19 ruble/dolar.

Mandatul lui Ignatiev se va incheia luni, 24 iunie, functia urmand sa fie preluata de Elvira Nabiullina, in prezent consilier economic la Kremlin. Ignatiev va ramane la banca centrala intr-un post de consilier, dar a refuzat sa precizeze daca se va concentra in continuare pe tranzactii financiare ilicite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here