Fondul Monetar International (FMI) a redus vineri estimarea de crestere a economiei americane in 2014, cu 0,3 puncte procentuale, la 2,7%, anticipand ca reducerile automate ale cheltuielilor bugetare declansate in acest an vor avea un impact asupra consumului in urmatoarele trimestre.

Pentru 2013, Fondul anticipeaza un avans al PIB de 1,9%, dupa 2,2% anul trecut, potrivit raportului anual de evaluare a economiei Statelor Unite, transmite AFP.

Cresterea impozitelor in luna ianuarie si reducerea cheltuielilor bugetare aplicata din martie nu au avut deocamdata un impact notabil, dar vor influenta negativ consumul in trimestrele urmatoare, riscand sa afecteze redresarea economica, se arata in raport.

„incetinirea ritmului redresarii poate intarzia normalizarea pietei muncii si poate reduce perspectivele de crestere pe termen lung, in ipoteza in care tot mai multi someri isi vor pierde competentele si legatura cu piata muncii”, a subliniat FMI.

Institutia financiara anticipeaza totusi scaderea somajului in SUA, in 2014.

FMI cere autoritatilor americane sa adopte un plan de reducere a cheltuielilor si sugereaza mai multe solutii pentru atragerea unor noi venituri fiscale, in special prin introducerea TVA si a unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon.

Fondul apreciaza masurile Rezervei Federale (Fed) de combatere a crizei, dar avertizeaza totodata fata de politica prelungita a dobanzilor aproape de nivelul zero, care ar putea in viitor sa genereze vulnerabilitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here