Valoarea medie a unui credit acordat de Banca Comerciala Romana (BCR) pentru achizitionarea unei locuinte in Bucuresti este de circa 200.000 lei, in timp ce, la nivel national, valoare medie a unui credit pentru locuinta este de peste 165.000 lei.

La nivel national, in anul 2012, aproape 45% dintre creditele acordate de BCR pentru achizitionarea unei locuinte au fost folosite pentru cumpararea apartamentelor cu 2 camere, 26% pentru cele cu 3 camere iar 11% pentru garsoniere. 14% din credite au fost folosite pentru achizitionarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu 4 sau mai multe camere. in Bucuresti s-au acordat cele mai multe credite pentru apartamentele cu 2 camere – 48%.

“in 2012, aproximativ 10% din clienti detineau deja o proprietate la momentul accesarii creditului pentru noua locuinta. Se remarca astfel, alaturi de profilul clientului aflat la prima achizitie, a unui nou profil – acela al clientului care detine o locuinta si doreste imbunatatirea conditiilor spatiului locativ prin trecere la o locuinta cu mai multe camere de exemplu sau la o casa”, a declarat Teodor Mincu, Seful Biroului Intermediari, BCR.

Profilul clientului in 2012

In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achizitia unei locuinte, acestia sunt barbati (25-40 ani), casatoriti, cu studii superioare.

„in urma experientei de peste sapte ani cu agentiile imobiliare si dezvoltatorii, BCR intelege specificul pietei imobiliare si mizeaza in continuare pe aceasta colaboarare reciproc avantajoasa. Circa 60% din tranzactiile de achizitie imobil se realizeaza printr-un credit bancar, astfel, alaturi de solutiile imobiliare oferite de catre Partenerii sai, agentii imobiliare si dezvoltatori, BCR ofera solutii de finantare cu o dobanda incepand de la 6,28% dobanda variabila pe toata perioada de creditare (DAE 6,54%) pentru creditele pentru casa acordate in lei. Este interesant de remarcat si interesul din ce in ce mai mare pentru creditarea in lei. Astfel, in urma reducerii semnificative a diferentelor de dobanda dintre EUR si lei, creditele ipotecare in moneda nationala sunt aproape similare din punct de vedere costuri cu creditele ipotecare in EUR si fara a mai pune la socoteala avantajul eliminarii riscului valutar. De asemenea, clientii au posibilitatea de a accesa credite cu dobanda fixa pe o perioada de 5 ani. Totodata, venim in sprijinul clientilor nostri si le oferim gratuit polita de asigurare facultativa a imobilului pe toata perioada de creditare la OMNIASIG VIG. Reducerea dobanzii creditelor in lei subliniaza angajamentul BCR pentru creditarea in moneda nationala si consolideaza pozitia BCR ca si principal creditor ipotecar”, a adaugat Teodor Mincu.

Creditul ipotecar/imobiliar CASA MEA BCR ofera posibilitatea clientilor de a cumpara sau construi o locuinta, de a refinanta un credit contractat anterior sau pur si simplu sa modernizeze casa pe care o detin deja, BCR finantand pana la 85% din valoarea garantiilor aduse.

Pentru acordarea creditului BCR accepta o gama larga de venituri (salarii, pensii, chirii, dividende, venituri din strainatate, din activitati independente), precum si pana la 3 coplatitori ce pot participa la credit si ofera modalitati flexibile de rambursare, fara a fi necesara deplasarea la banca (ATM BCR sau Serviciul de efectuare operatiuni prin canale alternative BCR). De asemenea, banca ofera, contra cost, o asigurare de somaj care ofera o protectie solicitantului in cazul pierderii locului de munca.

Exemplu de calcul pentru un credit in valoare totala de 180.000 lei, pe 30 de ani: DAE = 6,54% dobanda variabila: 6,28%/an (ROBOR 6 luni + 1,3 %); rata lunara: 1.112 lei; comision de analiza 990 lei; cost evaluare apartament: 300 lei; valoare totala platibila: 401.540 lei, cost total credit: 221.540 lei. Exemplu valabil in luna mai 2013 pentru clientii care incaseaza salariul la BCR pentru creditele noi solicitate ce reprezinta cel mult 65% din valoarea garantiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here