Scaderea vanzarilor Apple poate pune in pericol o retea de furnizori cu comenzi trimestriale de 30 de miliarde de dolari, care au beneficiat o lunga perioada de timp de cererea pentru aparate iPhone si iPad.

Furnizorul de cipuri Cirrus Logic, care livreaza Apple 91% din productia sa, a anuntat in aceasta saptamana o crestere a stocurilor care sugereaza scaderea vanzarilor de iPhone-uri si a anticipat venituri sub asteptarile analistilor, pentru primul trimestru, transmite Bloomberg.

Hon Hai Precision Industry, principalul furnizor al Apple, a raportat in aceasta luna cel mai amplu declin al veniturilor din ultimii 13 ani, ceea ce sugereaza vanzari mai mici de smartphone-uri, tablete si computere.

Cresterea veniturilor Apple la 156,5 miliarde de dolari in 2012, de la 24,6 miliarde de dolari in 2007, cand a debutat iPhone, sustine un ecosistem de cel putin 247 de furnizori la nivel mondial. Acestia au atras din partea Apple comenzi de 30,1 miliarde de dolari, in ultimul trimestru pentru care au fost raportate date, potrivit Bloomberg.

in consecinta, multi dintre acesti furnizori sunt vulnerabili, dupa ce au constituit stocuri anticipand continuarea cresterii cererii, a declarat Michael Hasler, profesor la University of Texas, in Austin.

„Este fata negativa a povestii de succes a furnizorilor Apple. Norocul lor depinde de Apple. Pana recent nu a fost un lucru rau”, a spus Hasler.

Dupa anuntul Cirrus, actiunile Apple au scazut miercuri sub 400 de dolari pe unitate, pentru prima oara din decembrie 2011. La ora transmiterii stirii, titlurile Apple sunt in declin cu 1,7%, la circa 394,9 dolari pe unitate.

Apple a pierdut aproape un sfert din valoarea de piata de la inceputul anului, actiunile companiei coborand sub 400 de dolari pentru prima data din decembrie 2011, pe fondul temerilor privind franarea vanzarilor companiei pe o piata tot mai aglomerata, care se apropie cu pasi repezi de saturatie.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here