Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de Urgenta, introducerea “timbrului de mediu”, care se va plati la inmatricularea masinilor si care va intra in vigoare incepand cu data de 15 martie, inlocuind actuala taxa auto.
Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru masinile Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu nu mai putin de 90% pentru non-euro!
Pentru autovehiculele Euro 5 valoarea taxei va ramane aceeasi ca si pana acum, insa va fi zero pentru masinile electrice, pentru cele hibride si din clasa Euro 6.
L-am intrebat pe presedintele Asociatiei Constructoilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe, ce parere are despre noul „timbru de mediu”.

Constantin Stroe:  Apreciez faptul si mi se pare corect sa fie incurajata si sustinuta intrarea pe piata a automobilelor noi din categoria celor electrice si hibride, cu toate avantajele care decurg de aici, pentru mediul inconjurator.
Pe de alta parte, avand in vedere ca se reduce mult suma platita de masinile poluante, reiterez ceea ce am mai semnalat: exista pericolul ca Ministerul Mediului sa investeasca bani in programul „Rabla”, care are o tenta clara de improspatare a parcului national auto, pe de o parte, iar – pe de alta parte – prin vami sa intre intr-o veselie automobile uzate din categoriile non-euro, Euro 1 si Euro 2.  Daca se va ajunge la aceasta concluzie, mi se pare corect ca, la timpul potrivit, sa se vina cu o corectie.

Eu am propus, inca de pe vremea premierului Calin Popescu Tariceanu, ca „taxa de poluare” (sau cum o fi sa se mai numeasca) sa fie colectata prin Registrul Auto Roman, odata cu efectuarea Inspectiei Tehnice Periodice, cand se poate si masura in mod clar noxele fiecarei masini, iar taxa sa fie proportionala cu gradul real de poluare, din doi in doi ani. De ce credeti ca nu este adoptata aceasta varianta?
Cunosc bine tema dvs. si am senzatia ca decidentii si oficialii romani evita sa dea un raspuns. Cred ca exista temerea instalarii unui nou fenomen de coruptie, legat de acest fenomen!
(Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here