Vanzarile de telefoane mobile la nivel global au scazut anul trecut pentru prima data din 2009, intrucat consumatorii au redus achizitiile de terminale ieftine, iar ascensiunea smartphone-urilor nu a fost suficienta pentru a compensa declinul.

Numarul telefoanelor vandute catre utilizatori finali a scazut cu 1,7%, la 1,75 miliarde anul trecut, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Gartner. Samsung a fost lider cu 385 milioane de unitati, din care 53,5% smartphone-uri, in timp ce Nokia a comercializat 333,94 milioane de unitati, iar Apple 130 de milioane de unitati, anunta Mediafax.

„Conditiile economice dificile, schimbarea preferintelor consumatorilor si concurenta intensa de pe piata au slabit piata mondiala a telefoanelor mobile. Vanzarile globale au scazut ultima data in 2009”, a declarat Anshul Gupta, analist la Gartner, intr-un comunicat.

Categoria smartphone-uri, dominata de Samsung si Apple, a continuat sa creasca, iar in acest an este estimata sa depaseasca pentru prima data 50% din piata telefoanelor mobile, a spus el.

in trimestrul al patrulea, vanzarile de smartphone-uri au totalizat 207,7 milioane de unitati, in urcare cu 38,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Samsung si Apple au consemnat impreuna 52% din vanzarile de smartphone-uri in acest interval, in urcare de la 46,4% in trimestrul al treilea.

Vanzarile Samsung pe acest segment au continuat cresterea si au ajuns in ultimul trimestru al anului trecut la 64,5 milioane de unitati, cu 85,3% peste nivelul din periaoda similara a anului anterior.

Apple a inregistrat 43,5 milioane de smartphone-uri in trimestrul al patrulea, cu 22,6% mai mult fata de ultimele trei luni din 2011.

De asemenea, sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, si-a consolidat pozitia de lider in trimestrul al patrulea fata iOS al Apple, pe locul al doilea. Android a fost instalat pe 69,7% din smartphone-urile vandute, in urcare de la 51,3% in aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce iOS a avut o cota de 20,9%, fata de 23,6% in ultimele trei luni din 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here