Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,75%, in linie cu asteptarile analistilor, iar Banca Angliei a luat o decizie similara, pastrand nivelul minim, 0,5%, al ratei cheie.

BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice.

Banca Angliei a mentinut de asemenea, joi, dobanda de politica monetara, dar si valoarea programului de achizitii de active la 375 miliarde de lire sterline.

Deciziile celor doua banci centrale au fost anticipate de analisti.

BCE asteapta sa activeze un program de achizitii de obligatiuni imediat dupa ce Spania va cere ajutor financiar extern, potrivit CNBC. Banca a anuntat, in octombrie, ca este pregatita sa cumpere obligatiuni ale tarilor cu probleme de finantare, precum Spania si Italia, dupa ce acestea cer ajutorul fondului de urgenta al zonei euro.

Pana in prezent nicio tara nu a cerut activarea programului, insa anuntul BCE a fost suficient pentru a calma pietele.

Programul de achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor cu probleme din zona euro, anuntat de BCE in septembrie, este conditionat de accesarea fondului de urgenta al zonei euro si de indeplinirea unor conditii stricte, care includ masuri de austeritate si reforme. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here