Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an, care a ajuns – astfel – de la 3 la suta, la 5,1 procente. Cresterea inflatiei a fost cauzata de mai multi factori, printre care sporirea preturilor la energia electrica si gaze naturale, devalorizarea leului sau seceta prelungita, ceea ce a afectat agricultura.

“Rata anuala a inflatiei in trimestrul al III-lea a depasit temporar limita superioara a intervalului pe care noi il tintim: plus/minus 1 la suta, in jurul nivelului de 3 la suta. In primul rand, am avut in lunile de vara un soc pe partea de oferta agricola, din cauza secetei. (…) Un alt factor care a contribuit la iesirea inflatiei din banda de variatie a fost deprecierea leului in termeni nominali, in lunile de vara, fata de euro si de dolar. Am mai avut, in plus, ajustari ale unor preturi administrate la energie electrica, la gaze naturale si la servicii comunale si un trend relativ ascendent al cotatiilor internationale ale titeiului” – a spus Mugur Isarescu in conferinta de presa de astazi.

Insa, spre deosebire de previziunile sumbre ale unor posturi de televiziune, care au anuntat pe tot parcursul zilei ca “Guvernatorul BNR anunta noi scumpiri”, consider ca declaratiile Guvernatorului Mugur Isarescu nu trebuie sa ne panicheze, pentru ca ele nu fac altceva decat sa constate ceea ce deja s-a intamplat: in lunile de vara seceta prelungita a dus la scumpirea produselor agricole, iar deprecierea monedei nationate si sporirea cotatiei titeiului pe plan international, la care s-a adaugat – pe piata intern – scumpirea energiei, au condus la o crestere a inflatiei in primele noua luni din acest an, pana la 3,98%, dupa cum arata datele pentru luna septembrie publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Sa facem cateva calcule simple!

Daca Mugur Isarescu estimeaza ca inflatia la sfarsitul anului nu va fi decat de 5,1 procente, inseamna ca aceasta se va atenua in perioada care a mai ramas din 2012, pentru ca va creste doar cu 1,2 la suta in trei luni, rezultand numai o medie lunara de 0,4 procente. Un lucru imbucurator, zic eu, cata vreme inflatia doar pe luna septembrie a fost de 1,18 la suta, conform acelorasi cifre ale INS. Sa scazi inflatia lunara de la 1,18%, la 0,4% este o veste buna, zic eu!

Pe de alta parte, Institutul National de Statisitica preciza in urma cu cateva zile ca inflatia pe 12 luni, in perioada septembrie 2011 / septembrie 2012, este de 5,33%. Acesta este al doilea argument al concluziei ca nu vor urma scumpiri majore ale produselor, pentru ca – daca BNR estimeaza ca inflatia anuala scade in ultimele trei luni ale lui 2012, de la 5,33%, la 5,1% – ajungem tot la concluzia ca discursul de astazi al Guvernatorului Mugur Isarescu este unul pozitiv: in perioada imediat urmatoare este probabil ca preturile sa nu creasca asa de mult cum au anuntat unii jurnalisti…
Pericolul cresterii inflatiei vine, insa, in primele luni ale anului viitor, cand ar trebui sa fie puse in aplicare promisiunile electorale din perioada campaniei care sta sa inceapa, in vederea alegerilor parlamentare din decembrie.

Astfel, in perioada ianuarie – martie 2013, indiferent ce alianta ajunge majoritara in Parlamentul Romaniei, aceasta va trebui sa dea ceea ce a promis, adica unele cresteri de venituri, ori scaderi de taxe si impozite. Abia atunci, in martie 2013, inflatia ar putea sa atinga niveluri nebanuite acum, poate chiar spre 6,5%! (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here