Cazurile de coruptie din Romania ar trebui sa fie pedepsite mai mult prin „coercitii financiare” si mai putin prin sanctiuni penale, asa cum se intampla in prezent, penalizarea pecuniara fiind mai dureroase in unele cazuri, a declarat, joi, Sorin Mandrutescu, presedintele AmCham.

„Romania se axeaza prea mult pe elementul penal al abordarii coruptiei. Daca ne-am duce mai mult pe zona fiscala sau financiara, ar fi mai bine, asa cum se intampla in cazul altor state. Este o tema de dezbatere, coercitia financiara este mai dureroasa decat cea penala”, a spus Mandrutescu, la lansarea raportului „Prioritati pentru Romania”.

In opinia sa, coruptia si evaziunea fiscala raman probleme care afecteaza credibilitatea Romaniei atat pentru investitorii locali, cat si cei straini.

in ceea ce priveste lupta anticoruptie, raportul AmCham precizeaza ca eforturile Romaniei de a moderniza legislatia penala pentru eradicarea fenomenului trebuie sa fie sprijinite in continuare, prin actiuni mai eficiente de aplicare a legii, pentru a descuraja luarea de mita, precum si printr-o aplicare mai eficienta a sistemelor internationale de cooperare judiciara in vederea stoparii schemele de coruptie transfrontaliera.

in acelasi timp, autoritatile romane trebuie sa afiseze o transparenta si o responsabilitate totala in gestionarea banului public, permitand auditul profesional extern al bugetelor si al cheltuirii banului public.

„Romania nu este o oaza de instabilitate, intr-o oaza de liniste. Situatia generala este grea in toata Europa, insa exista modalitati diferite in a gestiona o situatie de criza, iar in Romania nu suntem la nivelul de performanta la care ar trebui sa fim. Romania are nevoie de un cadru general, investitorii trebuie sa vada ca nu au loc discutii cu tenta nationalista, ca se face diferenta intre investorii straini si cei romani. Problemele economice trebuie aduse pe agenda publica. Abordarea reala si profesionala a problemelor economice ar ajuta la crearea acestui cadru”, a spus Mandrutescu.

Raportul AmCham este dezvoltat in baza a patru teme de interes major, respectiv competitivitate, directii in lupta anticoruptie, consultari publice in adoptarea legislatiei si prioritati pentru urmatoarea transa de fonduri de la Uniunea Europeana si include recomandari de politici publice in domenii de referinta precum fiscalitate, piata muncii, educatie, pensii si beneficii sociale, piete de capital, IT &C, achizitii publice, sanatate, energie, minerit si mediu, infrastructura, parteneriat public-privat si turism, subliniind ca prioritate generala esentiala nevoia de competitivitate economica crescuta a Romaniei ca o solutie eficienta pentru cresterea sustenabila a standardului de viata al cetatenilor si a PIB-ului pe cap de locuitor, precum si a profitabilitatii companiilor.

„Comunitatea de afaceri din Romania este preocupata de stagnarea dezvoltarii economice si a investitiilor care afecteaza situatia economica a tarii, precum si de standardul de viata al cetatenilor. in contextul economic nefavorabil generat de o criza prelungita la nivel global, Romania are nevoie de solutii imediate si pe termen”, a adaugat reprezentantul investitorilor.

AmCham subliniaza ca prioritate generala esentiala nevoia ca economia romaneasca sa devina mai competiva pe plan global, pentru care este nevoie de o strategie viabila, dezvoltata pe axe prioritare.

„Mentinerea cotei unice de impozitare, modernizarea ANAF, cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor europene si dezvoltarea infrastructurii si a pietelor de capital sunt cateva elemente ale acestei strategii”, apreciaza reprezentantii AmCham.

in ceea ce priveste regimul fiscal, AmCham recomanda mentinerea cotei unice de impozitare si eliminarea tuturor impozitelor si taxelor care denatureaza acest sistem si reducerea parafiscalitatii. in acelasi timp, investitorii sustin contributiile de asigurari sociale mai mici, baza impozabila plafonata pentru CAS si cota redusa a TVA pentru anumite bunuri si servicii.

„Suntem constienti ca in situatia actuala nu se poate vorbi de o relaxare fiscala, nu suntem absurzi”, a precizat Mandrutescu.

La nivelul consultarilor publice in adoptarea legislatiei, AmCham considera ca asociatiile de afaceri trebuie sa participe activ la procesul de luare a deciziilor si sa-si poata exprima pozitia fundamentata in legatura cu proiectele legislative si politicile publice, care au un impact asupra mediului de afaceri.

Unul dintre punctele sustinute in raport il constituie prioritatea Romaniei pentru exercitiul financiar 2014-2020. in acest sens, Romania trebuie sa-si dezvolte capacitatea de negociere si sa pregateasca argumente solide pentru a-si sustine eficient pozitia in dialogul cu Uniunea Europeana. Este, de asemenea, nevoie de un sistem institutional coerent pentru absorbtia fondurilor europene care sa includa structura Programelor Operationale, responsabilitatea si coordonarea, gestionarea eficienta si, respectiv, sistemele de control.

„incurajez Guvernul sa colaboreze cu societatea civila si mediul de afaceri pentru a imbunatati nivelul competitivitatii economice a Romaniei; acest lucru va spori atractivitatea Romaniei ca destinatie pentru investitii si va crea un mediu prosper pentru cetateni”, a declarat Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, prezent la eveniment.

AmCham Romania este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri cu o contributie semnifcativa in procesul de consultare asupra legilor si reglementarilor cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania. AmCham Romania reprezinta 300 de membri – companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si aproximativ 200.000 de locuri de munca create.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here