Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si Universitatea Politehnica din Bucuresti – Facultatea de stiinta si Ingineria Materialelor au organizat recent conferinta internationala de stiinta materialelor si tehnologii – ROMAT 2012. Manifestarea internationala, aflata la cea de-a patra editie, a avut ca scop principal construirea unei platforme pentru schimbul de idei si informatii din domeniile amintite si a reunit participanti din SUA, Germania, Franta, Spania, Algeria, Albania, Serbia, Columbia, Argentina, Israel si Romania.

La deschiderea oficiala a evenimentului au participat, alaturi de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, Silviu Gabriel Szentesi, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica (ANCS); Adrian Badea, vicepresedintele Academiei Oamenilor de stiinta din Romania; Nicolae Ghiban, decanul Facultatii de stiinta si Ingineria Materialelor; oficiali ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului; reprezentanti ai unor companii din domeniul metalurgic si ai corpului diplomatic. A fost prezent E.S. Dan Ben Eliezer, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Israelului in Romania.

Ceremonia de deschidere a fost urmata de o sesiune plenara in cadrul careia au fost abordate subiecte de actualitate, precum criza economica; evolutia industriei metalurgice; potentialul de cercetare-dezvoltare si principalele tendinte in domeniul stiintei materialelor si tehnologiilor; triada cercetare-dezvoltare-inovare – vector al cresterii competitivitatii industriei.

„Mutatiile produse la nivel global in plan socio-economic, interdependenta economica din ce in ce mai pronuntata, presiunea asupra resurselor, schimbarile climatice, migratia factorilor de productie necesita un raspuns coerent, concretizat intr-o strategie in domeniul cercetarii care sa valorifice oportunitatile pe care Romania le ofera. in aceste conditii, devine prioritara calitatea actului de administrare a resurselor posibil de mobilizat. Este momentul, desi cu mare intarziere, pentru a defini prioritati functie de posibilitatile reale si a identifica domenii economice, inclusiv ale cercetarii, care trebuie abandonate”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene in cadrul ROMAT. Acest punct de vedere a fost impartasit si de Silviu Gabriel Szentesi, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica (ANCS). „Trebuie sa ne definim prioritatile la nivelul Uniunii Europene si mai ales la nivelul Romaniei. Daca nu vom utiliza eficient fondurile alocate cercetarii, pe proiecte prioritare, rezultatele obtinute nu vor avea finalitate in viata de zi cu zi”, a punctat vicepresedintele ANCS.

Potrivit lui Andrei Pogonaru, consilier al ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri, pentru a stimula promovarea activitatii de cercetare in afara tarii, institutele de cercetare vor beneficia de finantarea partiala de la bugetul de stat a cheltuielilor aferente participarii la targuri si expozitii internationale.

A doua parte a conferintei a fost structurata pe patru sectiuni, respectiv materiale avansate si tehnologii; caracterizarea materialelor; protectia mediului in industria de materiale; economia si managementul in industria de materiale, in cadrul carora au fost sustinute aproape 100 de lucrari stiintifice.

Evenimentul face parte din programul Camerei bucurestene de promovare a cercetarii ca element esential in dezvoltarea durabila a Romaniei.

Sponsor GOLD: TMK Artrom SA
Sponsor SILVER: Uzinsider SA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here