BERD continua sa sustina modernizarea infrastructurii de apa din Romania printr-un imprumut de pana la 13,85 milioane euro pentru un proiect, co-finantat prin programul regional de investitii al UE, care va imbunatati serviciile de alimentare cu apa si cele de canalizare pentru locuitorii judetului Valcea in conformitate cu directivele Uniunii Europene.

Imprumutul BERD este acordat companiei APAVIL SA Ramnicu Valcea, operator regional de utilitate publica din judetul Valcea. Se are in vedere extinderea si modernizarea serviciilor de apa si canalizare pentru judet, care are aproximativ 413 mii de locuitori, pentru a se reduce pierderile de apa si costurile in 6 aglomerari urbane : Ramnicu Valcea, Dragasani, Calimanesti,
Olanesti, Babeni si Balcesti.

Acest imprumut va co-finanta un program regional de investitii aprobat de UE, prin Fondul de Coeziune. Finantarea BERD consta intr-un imprumut de 8,55 milioane euro si un imprumut de pana la 5,30 milioane euro pentru investitii in energie verde. Acest proiect face parte din Programul Cadru Regional BERD pentru Co-finantarea UE a Sectorului de Apa prin Fondul de Coeziune.

Aceasta investitie va imbunatati calitatea serviciilor de alimentare cu apa, de colectare a apei uzate si cele de tratare a apei in judet, va aduce serviciile companiei in conformitate cu directivele de mediul ale Uniunii Europene si va reduce considerabil pierderile de apa si costurile de operare.

Imprumutul BERD este sprijinit complementar din Fondul Special al Actionarilor BERD cu fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnica in valoare de 750.000 euro, precum si cu alte fonduri oferite de catre Guvernul Spaniei, Initiativa Central Europeana si din fondurile proprii ale BERD.

R2CF, lansat in 2010 si extins in 2012, este este un program-cadru BERD, de 330 milioane euro, ce ofera finantare suplimentara companiilor regionale de apa din Romania, pentru investitii majore in sistemele de apa si canalizare. De la inceputul operatiunilor sale in Romania, BERD a investit fonduri de aproximativ 6 miliarde euro si a mobilizat peste 11 miliarde euro pentru proiecte din alte surse de finantare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here